|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Roccat Kone Pure Se и Roccat Suora

Здравейте хора,

за днес съм ви приготвил нещо много интересно малко геймърска периферия от Roccat.

  

Тези от вас, които ме следят по-отдавна знаят, че аз всъщност съм доста доволен от марката Roccat и вече три години ползвам мембранната клавиатура Roccat ISKU и слушалките Roccat Kave. Днес, обаче ще си говорим за нещо друго, приготвил съм ви мишка и механична клавиатура от Roccat. 


 

Нека разгледаме първо мишката. Това е Roccat Kone Pure SE. 

 

 

 

 

 

Тук всяка буква в заглавието е важна, защото има няколко модификации на Roccat Kone и няколко разновидности на Roccat Kone Purе. 


 

При всички положения, това е една доста интересно изглеждаща мишка. Първоначалното впечатление беше сякаш дизайнът е обърнат и мишката всъщност е предназначена за работа с лява ръка. По такъв начин тя е извита, обратно на това, което сме свикнали да виждаме.

 

 

 

 

При по-задълбочено вглеждане забелязах, че това си е версия предназначена за работа с дясна ръка. Просто от ляво имаме доста дълбока вдлъбнатина за палеца, която изглежда скрита гледайки я отгоре. 

 

 

 

 

Бих определил мишката като средна по размер, нито твърде малка, нито като най-големите, които съм виждал. Изпълва добре шепата ми и има подходяща височина, лично на мен ми идва една идея по-тясна от това, с което съм свикнал да работя. Мишката е изцяло от пластмаса, с матова повърхност, с добре оформени ергономични извивки и вдлъбнатини, така че да се осигури добър захват. Повърхността обаче навсякъде е една и съща  - пластмаса с матово покритие, но нямаме никъде гумирани елементи.

 

 

 

 

 

Тази изчистеност може да бъде както позитив така и недостатък в зависимост от личните предпочитания. 


 

Мишката е относително лека, като от Roccat не пропускат да се похвалят, че тя тежи точно 88 грама. Няма възможност за добавяне или махане на тежести, така че отново е въпрос на лично предпочитание, дали лекия размер ще ви се стори предимство или предпочитате нещо по-тежко. 


 

Като всеки себе уважаващ се геймърски продукт през 2019г. Roccat Kone Pure SE има RGB LED подсветка, като единственият светещ елемент е логото на Roccat намиращо се на своеобразния гръб на мишката.

 

 

 

 

Режима на светене както и други настройки може да се правят, чрез софтуера Roccat Swarm. 


 

Иначе мишката разполага с два предни бутона, с Omron суичове разчетени да издържат минимум 50 милиона клика.

 

 

 

 

 

Двата странични бутона са изведени доста високо, което ги прави едновременно удобни за натискане и без опасност да ги цъкнете  по невнимание. Особено качествен е скрол бутонът, който е един от най-добрите на пазара, с повишена чувствителност в двете посоки на скролване. Над него се намират удобни бутони за увеличаване и намаляване на DPI-я на мишката. 


 

И като стана дума време е да обърнем внимание на техническите характеристики на мишока. Той е снабден с високо качествен 5000 DPI PRO-OPTIC R7 сензор.

 

 

 

 

 

Все пак след задълбочено разследване установих, че той не бива да се бърка с Pix Art Owl-Eye (или око на Сова на български) сензор, който се поставя в малко по-скъпата версия на Kone Pure.

  

R7, обаче никак не е за подценяване и след обстоен тест останах очарован от прецизността, с която се отличава. Първоначално тествах мишката играейки на Apex Legends оставайки много доволен от начина, по който сензора се държеше. При теста с чертане на прави линии и заврънкулки във Photoshop, също останах очарован от точността, с която можех да чертая ползвайки нищо друго освен мишката. 


 

И накрая нещо, за което много хора ме питат всеки път, когато правя ревю на периферия, колко е времето за реакция?

 

 

 

 

 

Не всеки продукт има тази информация налична, но в случая от Roccat отново не пропускат да се похвалят, че мишката им има полинг рейт от 1000Hz и време за реакция от 1ms. Което разбира се е отлично. 

 

 


 

Сега нека обърнем внимание и на нашата клавиатура Roccat Suora. Тя се води Frameless механична клавиатура.

 

 

 

 

 

Думата Frameless, буквално преведена “безрамкова” се отнася до дизайна на клавиатурата, който е станал доста популярен в последно време. Това е тип клавиатури с единична плоскост на повърхността, на която се разполагат бутоните. Този дизайн прави клавиатурата доста компактна, тя няма рамка, няма нищо излишно освен бутоните. Същевременно е пълно размерна, т.е. притежава нъмпад и всички стандартни бутони.


 

Интересното беше, че когато за първи път я опитах не я усетих като механична клавиатура. Това се дължи на спецификата на кафявите механични суичове.

 

 

 

 

 

За разлика от сините, които имат ясно отчетливо кликане при натискане, тук то отсъства и суичовете потъват плавно. Даже биха били съвсем безшумни, ако се натискат леко, звукът, който чуваме е от допирането на пластмасовите капачки на бутоните в корпуса достигайки крайното си положение, не от работата на самите суичове. 


 

Не се съмнявайте обаче, това са си механични суичове с всички характерни за тях качества, като мигновено отчитане след достигане на активирано положение,  пълен анти-гоустинг, което означава, че всеки клик се отчита самостоятелно, независимо колко бутона натиснем едновременно.

 

 

 

 

 

До механичния суич забелязваме лед лампичка светеща в синьо. Така работи подсветката, която е в само един цвят, но може да се включи в Breathing режим или да се сложи на 11 степени на яркост. 


 

Също като мишката Kone Pure Se, която разгледах преди малко, Roccat Suora има 1000Mhz полинг рейт и 1ms време за реакция, което е добре за всички тези про-геймъри, които се притесняват, дали периферията, която ползват ще им позволи оптимално представяне.

 

 

 

 

Suora, както вече отбелязахме има много минималистичен дизайн, в който всичко освен бутоните е премахнато. Нямаме дори класическите светещи индикатори, които показват натиснатия Caps Lock, Num Lock и Scroll Lock, които при повечето клавиатури се намират горе в дясно.  Тук подсветката на самите бутони, както и на Gaming Mode бутона стои изгаснала, докато въпросната функция не се активира. Наистина доста оригинално решение. 

 

 

 

 

Suora няма отделни макро бутони, за сметка на това такава функция може да бъде зададена на End, Home, Delete изобщо тези шест бутона в средата между нъмпада и основните копчета.

 

 

 

 

 

Това става със споменатия вече Swarm софтуер. След като зададете съответните макроси може да активирате специалния геймърски профил на клавиатурата чрез натискане на game mode клавиша. Честно казано, ако не ползвате макроси и ако нямате амбициите да създавате някакъв особен светещ профил на мишката, софтуерът Swarm е доста излишен и ще може да си ползвате мишката и клавиатурата напълно добре без изобщо да го инсталирате. 

 

 

 


В заключение мога да кажа, че мишката и клавиатурата на Roccat, които разгледах са два доста качествени продукти, които имат своите характерни особености, които ще ви харесат, ако търсите точно това или няма, ако имате други предпочитания. Например тихите кафяви суичове на Suora съчетават качествата на механичните суичове и безшумността и лекотата на мембранната клавиатура. Но ако сте от хората, търсещи механична клавиатура, главно заради щракането и чувството на механична обратна връзка, то този продукт не е за вас. Като цена тези два продукта са по принцип във високия клас геймърски аксесоари, но точно в момента в Йон Компютърс има доста значителна отстъпка до изчерпване на количествата. Така мишката се предлага от 99 на 69лв, което я поставя в средния ценови диапазон, а пък клавиатурата е намалена от 200 на 139лв. Тъй че в момента определено си заслужават и докато не се изчерпат наличностите е доста на оферта да си ги вземете. 

 

Ами това беше всичко от мен за сега хора, надявам се видеото да ви е харесало и да е било полезно за  вас. Ако е така, не забравяйте да ударите един палец нагоре. Нека също да благодарим и на партньорите ми от Йон Компютърс, които предоставиха цялата периферия за тестване. Ще се видим отново скоро - чао!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора миналата седмица Ви показах как сглобявам РС с новата видео карта на Nvidia - GTX 1660Ti и процесора Intel Cor...
    Здравейте, хора,  в днешната статия ще ви представя една конфигурация, която намирам за доста важна и интересна, защот...
    Здравейте, хора,  макар Коледа все още да изглежда далеч, не е рано да започнем да се оглеждаме за подходящи коледни п...
    Здравейте хора, преди две седмици сглобих едно много яко РС с новия процесор на AMD от третото поколение на Ryzen това беше...
    Здравейте, хора, отдавна не бях правил видео със сглобяване на РС и сега съм Ви подготвил нещо много специално.
    Днешната статия ще бъде доста специална, защото няма да бъде просто ревю на слушалки.