|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Как да разглобим и почистим PlayStation 4

Здравейте, хора,

днешната тема е малко по-различна и няма да е свързана със сглобяване на компютри. Това, което ще ви покажа с помощта на Иво, който е сервизен техник в Йон Компютърс е как се разглобява и почиства игрална конзола от типа Playstation 4.

 

 

 

 

 

Въпросното устройство е на няколко години и е ползвано в домашни условия. Клиентът се оплаква от шум при работа и иска то да бъде разглобено и почистено от прах. Възможно е да се наложи и смяна на вентилатора, но това ще разберем след като го отворим. 

И така Иво ще се заеме с тази задача, защото има повече опит в работата с лаптопи и подобни устройства.

Разглобяването на Playstation 4 започва с отвинтването на един единствен винт, който е запечатан с фабричен стикер.

 

 

 

 

Иво премахва стикера и отвинтва винта, което му позволява да отмести това странично ъглово капче. То осигурява достъп до малкия 2,5 инчов хард диск, който можем да извадим след като отвинтим съответния винт

 

 

 

 

 

 

и чрез издърпване на специалната лента закачена за шасито. След това чрез дърпане нагоре, Иво внимателно отстранява горния и долния пластмасов капак.

 

 

 

 

 

 

Първата стъпка от тук нататък е да се отстрани захранването. Това е тази черна кутия. 

 

 

 

 

Това се случва чрез отвинтване на няколко винта. Захранването се вади и се откачат кабелите на захранването и една малка жичка свързана към Wi-fi антената.

 

 

 

 

 

Така освободено, захранването може да се отстрани.

Обръщаме Playstation-а от другата страна, където Иво отстранява един по един лентовите кабели и кабела на захранването, които са свързани с дънната платка.

 

 

 

 

 

 

Обръщаме отново от горната страна. Развинтваме няколко винтчета и премахваме ламаринения капак. Под него се разкрива вентилатора и охлаждането.

 

 

 

 

Най-много прах има натрупан по радиатора и следва да се отстрани.

 

 

 

 

Връщаме обратно от долната страна, където след отвинтване на всички винтчета, Иво съумява да отстрани ламаринения капак, което ни дава видимост към дънната платка.

 

 

 

 

 

Виждаме в средата долната метална планка под процесора. Черните квадратни чипове около нея са RAM паметта. На всяко чипче има залепен термопад, някои от термопадовете са останали на металния капак и трябва да се внимава при обратното монтиране всичко да си дойде на мястото.

Иво отвинтва двата болта, държащи планката и я отстранява, след което вече свободно може да повдигне и самата дънна платка.

 

 

 

 

 

Обръщайки я от другата страна виждаме APU-то – процесор с вградена видео карта. По него има засъхнала термопаста, която трябва да се смени.

С помощта на памучни тампони и спирт, Иво отстранява старата термопаста, след което нанася нова.

 

 

 

 

 

 

Но преди да продължим с обратното сглобяване трябва да се погрижим за още едно нещо – вентилатора. Иво развива няколко винтчета и отстранява последната голяма ламарина. Под нея се вижда вентилатора, който се държи на две винтчета.

 

 

 

 

Отвинтваме ги и излизаме навън, където Иво почиства вентилатора от прах. 

 

 

 

 

 

Оказва се, че като изключим запрашаването, вентилаторът е в добро състояние и не се налага да го подменяме. Ако обаче имаше такава необходимост, тогава щяхме да използваме партидния номер на самия вентилатор, за да поръчаме същия.

 

Следва сглобяване. Иво монтира вентилатора.

 

 

 

 

После връща средната метална плоскост, на която се намира радиатора.

 

 

 

 

По-нататък поставя дъното и завинтва металната планка която го прикрепя.

 

 

 

 

Връща се най-долната ламарина и се звинтват множеството винчета.

 

 

 

 

Тогава се връщат на мястото им лентовите и захранващи кабели.

 

 

 

 

Прехвърляме се от горната част, където Иво поставя и завинтва горната ламарина.

 

 

 

 

След това забърсва от прах захранването и го връща и него на мястото му.

 

 

 

 

Накрая се връщат двата пластмасови капаци. 

 

 

 

 

Поставя се обратно хард диска със съответното винтче, което го държи, 

 

 

 

 

връща се ъгловото капаче и се завинтва винта, с който започнахме цялата процедура. 

 

 

 

 

Така плейстейшънът е отново сглобен и е време за тест. Иво включва игра, за да сме сигурни, че всичко работи нормално.

 

 

 

 

 

Сега вече устройството не издава прекомерно голям шум както преди и ние се погрижихме то да има по-дълъг живот предпазвайки го от нежелано прегряване.

Надявам се тази демонстрация за това как да разглобите и почистите вашата конзола Playstation 4 е била интересна и полезна за вас. Все пак имайте предвид, че Иво е опитен професионалист и всеки опит да разглобите устройството си е на ваша отговорност. Специалистите от Йон Компютърс винаги са на среща, за да ви помогнат.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще поговоря за една много съществена част от създаването на нов РС, а именно избора на кутия.
    Днешната статия ще е малко по-различна, ще направя ревю на ето този интересен продукт това е преносимият проектор Benq GV1.
    Преди да видим игрите, искам да тестваме процесора и да разберем, колко силно е това ново поколение на Ryzen. Пускам първо мул...
    Днес обаче ще стигнем до “дъното” на нещата и ще отговорим на въпроса какво трябва да знаем, когато си избираме дънна платка?...
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?