|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

PC НА РАЗУМНА ЦЕНА 2019 г.

Здравейте хора,

време е да направя нов актуален билд за РС на разумна цена. Идеята на тези билдове винаги е била да демонстрира много добро качество на цена, която не е нито супер висока, нито пък е типично бюджетно РС, където се опитваме да цепим стотинката на две. До сега съм имал два такива клипа през 2018г. и в единия случай с процесора Core i5 7400, във втория случай с по-новия i3 8100, и двата варианта бяха с тогавашния бюджетен трепач - GTX 1050Ti.


 

Времената се промениха и тук пред мен имам хардуера на новото РС на разумна цена. Какво имам пред себе си, нека започнем първо с процесора Intel Core i5 9400F. 

 

 

 

 

Този процесор го използвах и в тестовете на GTX 1650, но тогава фокусът беше върху видео картата и не казах много за него. Това е първият Core i5 процесор без вградено видео ядро. Идеята е, че ако сте геймър и си сглобявате РС с видео карта,  вграденото видео на процесора ви не се ползва, така че за какво да си го купувате изобщо? И в действителност, ако направим сравнение между Intel Core i5 9400F и нормалния Core i5 8400 виждаме, че разликата в цената е около 40лв. Наистина не спестявате кой знае колко, но ако така и така ще си взимате видеокарта, защо да ги давате тези пари на вятъра.


 

Иначе 9400F е от последното 9-то поколение на Intel Core процесорите. Той е шест ядрен също използва добре познатия сокет 1151 и в сравнение с предшественика си 8400 има леко увеличена тактова честота. 2.9Gz базова честота срещу 2.8 при Core i5 8400 и 4.10GHz буустова честота срещу 4.00GHz.
Наистина разликата не е кой знае колко голяма, но новото в случая е възможността да си го купите без вградено видео спестявайки малко пари.


 

Другото важно нещо, на което искам да обърна внимание и което е в основата на днешния разумен билд е разбира се видео картата. До сега, както казах, избора винаги падаше на 1050Ti, но днес съм се спрял на нещо много по-мощно, може би ще се изненадате това е Radeon RX 580 8GB.

 

 

 

 

 

Бърза история на тази карта, тя както и по-малката ѝ сестра RX 570 всъщност не са нови карти, но защо изведнъж станаха толкова актуални. Причината според моето лично наблюдение е, че до миналата година, когато все още бушуваше манията по копаене на криптовалути, тези карти бяха предпочитания избор и се изкупуваха едва ли не още топли топли от фабриката. Това правеше цената им нелепо висока спрямо гейминг пърформънса, който предлагаха и за това геймърите логично се спираха на 1060 и особено на 1050Ti, която поради факта, че не ставаше за копаене в един момент се превърна в единствения разумен избор. Сега обаче нещата са различни и тези карти на Radeon паднаха на една по-нормална цена.


 

И така стига приказки нека преминем към сглобяването на конфигурацията.

За дъно съм се спрял на бюджетното решение Asus Prime H310M-K. 

 

 

 

 

 

Дъното е относително малко с два слота за рам и един слот за видео карта. Но за нуждите на нашия билд ще е напълно достатъчно. Поставяме нашия процесор.

 

 

 

 

Следва инсталиране на боксовото охлаждане. 

 

 

 

 

Поставяме нашата плочка от 8GB DDR4 RAM работеща на 2666Mhz, на правилния слот А1. 

 

 

 

 

 

Винаги се консултирайте с книжката преди да поставите рам-та.


 

Вече имаме процесора, охлаждането и оперативната памет инсталирани и е време да ги поставим в нашата кутия. Този път съм се спрял на Cougar Turret RGB.

 

 

 

 

 

Последното означава, че идва с два предни RGB вентилатора.


 

Поставяме задната пластинка,

 

 

 

 

след което се захващам да инсталирам захранването

 

 

 

 

Прекарвам осем пиновия кабел за процесора и захранващия кабел за дъното отпред.

 

 

 

 

Сега внимателно поставям и завинтвам дъното. След това свързвам кабелите, включително и тези на предния панел на кутията. 

 

 

 

 

В задната част поставям хард дискът в специално предназначеното  чекмедже.

 

 

 

 

Свързвам двата RGB вентилатора към контролера предоставени ни заедно с кутията на Cougar, а самия контролер го свързвам със захранващ кабел. 

 

 

 

 

 

Сега ни остава единствено да поставим видео картата - Radeon RX 580 8GB.


За целта първо развинтвам задните пластинки на кутията.

 

 

 

 

Поставям внимателно картата, след което свързвам осем пинов захранващ кабел. 

 

 

 

 

Поставям внимателно картата, след което свързвам осем пинов захранващ кабел. 

 

 

 

 

Ето по този начин сглобих новото РС на разумна цена. Нямам търпение да го тествам и да разбера колко добре ще се справи с бенчмарковете и игрите. 

 

 

 

 

Ако и вие искате да разберете какви ще са резултатите не пропускайте следващата статия в блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще поговоря за една много съществена част от създаването на нов РС, а именно избора на кутия.
    Днешната статия ще е малко по-различна, ще направя ревю на ето този интересен продукт това е преносимият проектор Benq GV1.
    Преди да видим игрите, искам да тестваме процесора и да разберем, колко силно е това ново поколение на Ryzen. Пускам първо мул...
    Днес обаче ще стигнем до “дъното” на нещата и ще отговорим на въпроса какво трябва да знаем, когато си избираме дънна платка?...
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?