|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Ревю на геймърски лаптоп Lenovo Legion Y530

Здравейте, хора,

миналата седмица направих ревю на геймърския лаптоп Asus FX705GM от серията TUF Gaming и ви обещах, че тази седмица ще имаме ревю на още един геймърски лаптоп. Представям ви Lenovo Legion Y530.

 

 

 

 

Двете ревюта всъщност са свързани, защото разглежданите продукти са много подобни. И двата лаптопа имат един и същи процесор Intel Core i7 8750H и една и съща видео карта GTX 1060 6GB.


 

Lenovo Legion Y530 идва на цена от около 2600лв, с което е малко по-скъп от представения миналата седмица Asus. Какви са разликите обаче? Версията, която имам за тестване е с 16 GB DDR4 RAM, докато Asus-ът имаше инсталирани само осем. Обемът на хард дискът е цели два терабайта. Мониторът всъщност е по-малък 15,6 инча  в сравнение със 17,3 и като цяло Lenovo-то е по-компактен лаптоп, но дисплеят на този конкретен модел поддържа 144Hz, което както знаем е важно за геймърите, защото предава бързото движението на обектите много по-прецизно. Матрицата е IPS, което ви дава реалистично възпроизвеждане на цветовете. Резолюцията, както може да се очаква е FULL HD.

 

 

 

 

Корпусът на лаптопа е изцяло от пластмаса,  издържан в черно с бяла подсветка на клавишите и логото на Legion.

 

 

 

 

Цялостният дизайн е елегантен и делови, който не крещи, че е геймърски. И макар, че притежава всичко необходимо, за да го определим като такъв, Y530 ще се чувства също толкова на мястото си и в работна обстановка.

Към външният дизайн е интересно да се отбележи, че екрана може да се отвори на 180 градуса.

Имаме три USB порта, които са разположени по две от ляво и от дясно и едно в задната част, където се намират всички останали портове. 

 

 

И тук, както при Asus-а са ни спестили наличието на четец за карти, но поне имаме и едно USB Type C. И тук имаме вградена уеб-камера с резолюция 720р.

 

 

 

 

 Охлаждането е подобно на това при Asus-a, който разгледахме миналата седмица. Имаме два турбинни вентилатори, които засмукват въздух отдолу и изхвърлят топлия въздух през вентилационни отвори отзад и странично. 

 

 

Подсветката на клавишите има две степени на яркост.

 

 

 

 

Клавиатурата като цяло е удобна и приятна за натискане. Единствената ми критика е към бутона Shift. Виждате приложено е интересно решение да се разполови по такъв начин за да се направи място за този допълнителен клавиш.

 

 

 

 

 

 

 

 

Проблема е, че сме свикнали да натискаме Shift-a, който е по-широк клавиш  и се използва често в игрите. За това първоначално изпитвах затруднение, защото инцидентно натисках наклонената черта вместо Shift.

Теглото на Legion Y530 e 2,3 килограма, което го прави с около 400 грама по-лек от Asus-ът, който разгледах миналата седмица, но както вече казах Lenovo-то е по-малкият от двата лаптопа като размер. 

 

 

 

 

Озвучаването на лаптопа идва от говорители на Harman и като цяло смятам, че звукът е  с една идея по-плътен, но отново не може да очаквате чудеса от вградените говорители. 

 

 

 

 

 

И така време е за най-интересната част бенчмаркването и тестът с игри на нашия лаптоп. Ще показвам резултатите паралелно с лаптопа, който тествах миналата седмица и ще бъде интересно да се види дали ще има разлика между тях.


 

Започваме с бенчмарка за процесори  - Cinebench R15. Процесорите и на двата лаптопа са еднакви Core i7 8750H, но дали и резултатите ще са еднакви? Пуснах първо теста на Multi-core и получих резултат от 1187 точки, което е не малка разлика в сравнение 1046, които получихме миналата седмица.  При Single-core разликата пак не беше малка 175 точки за Lenovo-to срещу 168 за Asusu-a.

 

 

 

 

 

Аз лично отдавам тази разлика на факта, че версията на Asusu-a от миналата седмица дойде с една плочка от 8GB RAM, докато при Lenovo-то сме с 16, което вероятно означава две плочки и използване на дуъл ченъла.


 

Продължаваме нататък с бенчмарка Unigine Superposition, който вече ще натовари и видео картата GTX 1060 6GB. Получихме резултат от 2102 точки на Extreme и 5615 на High. Както може да видите, това отново е малко по-добър резултат. 

 

 

 

 

Правят впечатление и температурите, докато при Lelnovo те се държат на 70°C, то при Asus достигат до 76 в единия тест. 

 

 

 

 

Следва бенчмаркът на Shadow of the Tomb Raider. Тествах на High присет без Anti-Aliasing. Получи се резултат от средно 51 кадъра за секунда и 7831 рендърнъти кадъра. Имаме малака разлика в сравнение с лаптопа на Asus. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобно беше и положението при Far Cry V бенчмаркът. При настройки на Ultra имаме средни 55 кадъра за секунда при 39 минимални и 66 максимални. 

 

 

 

 

 

Определено, ако реша да играя тази игра ще намаля малко настройките - може би не на Ultra, за да получа стабилни 60 кадъра за секунда.


 

Време е за малко интензивни E-sport заглавия, започваме разбира се с CS:GO на максимални настройки. Тук 144 херцовия монитор наистина започва да блести, давайки ни много по-гладко и реалистично движение. Получихме резултати от 130 средни кадри за секунда при 85 минимални и 278 максимални. 

 

 

 

 

 

Тук виждате, че при средните кадри за секунда Lenovo-то, всъщност малко изостава.


 

Следва популярният батъл роял Fortnite. На Epic настройки получихме 96 средни кадъра за секунда 52 минимални и 127 максимални кадри за секунда. 

 

 

 

 

Тествах играта Battlefield V на Medium настройки и получих 62 средни кадри за секунда при 52 минимални и 81 максимални. Тук се наблюдава доста съществено предимство спрямо лаптопа, който тествах миналата седмица.

 

 

 

 

Не съвсем така стоят нещата при Apex Legends, където резултатите са доста по-близки и дори в средните кадри за секунда Asus FX705GM има преимущество, но пък при максималните Lenovo-то излиза с едни гърди напред. 

 

 

 

 

При играта Player Unknown’s Battlegrounds имаме доста категорично предимство на Y530, с цели двайсет средни кадри за секунда повече 64 срещу 44. Тестът беше проведен при резолюция FULL HD и настройки на Low.

 

 

 

 

 

 

Накрая остана нещо последно, да разберем колко държи батерията на лаптопа. Такъв тест проведох и миналия път, като играх в течение на час и четиридесет минути на Fortnite и CS:GO. Този път поне на теория батерията е по-малка - триклетъчна с капацитет  52,5 Wh, докато на Asus беше четириклетъчна с капацитет 64 Wh. Нека обаче не забравяме, че Lenovo-то е с по-малък екран.

            И така проведох теста, като по същия начин играх на батерия CS:GO и Fortnite. В крайна сметка батерията издържа час и двадесет и пет минути, очаквано по-малко отколкото четириклетъчната батерия на Asus.


 

            В заключение мога да кажа, че малко по-скъпия лаптоп на Lenovo, който в тази си версия е с 16, а не с 8GB RAM, се справи на повечето тестове по-добре. Като предимства мога да изтъкна още 144Hz-вия монитор, макар че от друга страна някои потребители може би биха предпочели този на Asus, който е малко по-голям 17,3 инча спрямо 15,6 при Lenovo.

            Три клетъчната батерия на Lenovo Legion Y530 има по-малък капацитет и в крайна сметка въпреки по-малкия дисплей издържа с около 10-15 минути по-малко от четири клетъчната батерия на Asus TUF GAMING FX705GM, който тествах миналата седмица.


            Нядявам се, че това ревю е било интересно и полезно за Вас. Ако искате да продължавате да сте в течение с новостите в хардуера, не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс!


 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днешната статия ще бъде доста специална, защото няма да бъде просто ревю на слушалки.
    Ако днес трябваше да си купя геимърски монитор, без да дам цяло състояние, сериозно бих се замислил за двата монитора на Acer,...
    Най-добрия начин да подобрим външния вид на компютърната си конфигураця е като заменим остарялата кутия с нещо по-свежо. ...
    Здравейте, хора, днес ще поговоря за една много съществена част от създаването на нов РС, а именно избора на кутия.
    Днешната статия ще е малко по-различна, ще направя ревю на ето този интересен продукт това е преносимият проектор Benq GV1.
    Преди да видим игрите, искам да тестваме процесора и да разберем, колко силно е това ново поколение на Ryzen. Пускам първо мул...