|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Ревю на лаптоп Asus TUF GAMING FX705GM

Здравейте,

едно нещо доста пренебрегнато напоследък са ревютата на лаптопи. Някои от вас ми обърнаха внимание на това и аз заедно с партньорите ми от Йон Компютърс решихме да поправим тази несправедливост. В момента имам два геймърски лаптопа за ревю и днес ще ви разкажа за първия от тях  - Asus TUF Gaming FX705GM. 

 

 

 

 

 

Може би ви направи впечатление името TUF Gaming? Това е бюджетната серия геймърски лаптопи, която Asus пуска, за да задоволи тези геймъри, които се стремят към максимален пърформънс на оптимална цена. За разлика от по-високия клас - Asus ROG, при TUF GAMING липсват някои от гъзарийките, но въпреки това лаптопите са оборудвани с  висок клас геймърски компоненти. В нашия случай имаме процесор Intel Core i7 8750H, една плочка с 8GB RAM работеща на 2666Mhz с възможност за добавяне на втора и най-важното видеокарта Nvidia GTX 1060 6GB. Всичко това е предпоставка за безпроблемен гейминг, дори и на най-тежките игри при резолюция FULL HD, колкото позволява самия монитор. В днешното видео ще проведа подробен гейминг тест, както правя с конфигурациите, които сглобявам, но преди това нека разберем нещо повече за самия лаптоп.


 

FX705GM има относително тънък и добре изглеждащ корпус изграден от пластмаса, издържана в черно и червено. 

 

 

 

 

За разлика от по-високия клас, тук  нямаме метални повърхности, но все пак целта е да се постигне оптимизация на цената. Клавиатурата има червена LED подсветка, която може да се контролира с три степени на яркост, като някои модели от серията имат и RGB, но в нашия случай е само с червен цвят. Харесва ми дизайна на клавиатурата, копчетата са разположени удобно и са приятни и меки, като същевременно дават добра физическа обратна връзка при натискане.

 

 

 

 

 

 

 

От Asus им дават гаранция от 20 милиона натискания, с което влизаме в геймърската категория.


 

Най-важното, което трябва да се спомене за корпуса на лаптопа е неговото охлаждане. Технологията на Ausu нареченеа Hypercool включва множество големи вентилационни отвори отдолу, отзад, имаме и един от дясната страна където се намира видео картата. 

 

 

 

 

 

Движението на въздуха се осигурява от два турбинни противо-запрашаващи вентилатори. Това е много важно както за пърформънса по време на игри, така и за цялостната продължителност на живота на лаптопа, защото знаете при лаптопите освобождаването от излишната топлина е значително по-голямо предизвикателство в сравнение с десктоп кутиите.


 

Мониторът е с размер 17,3“ с IPS матрица работещ на 60Hz, но от същата серия има и варианти със 144Hz. Повърхността е матова - против отблясъци. Тъй като това е IPS матрица, цветовете са много добри.

Моделът, който разглеждаме днес също така идва със стандартен 1TB хард диск, но съществува възможност да бъде и с SSD.


 

Лаптопът притежава вградена уебкамера с резолюция 720р. Имаме и високоговорители които са… ок макар, че не бива да очаквате нещо кой знае какво в тази категория.

От лявата страна на корпуса се намират всички портове.

 

 

 

Те не са чак толкова много имаме букса за захранване, букса за мрежов кабел, HDMI порт, един USB 2.0 и два USB 3.0 порта и една обединяваща букса за 3,5мм жак, която се ползва за микрофон и за слушалки подобно на буксите при смартфоните. Определено тук си личи желанието цената да бъде поддържана ниска, защото липсват някои неща като картрийдер, USB tipe C все неща, които много геймъри биха пожертвали в името на по-добра видео карта примерно.

 

Лично за мен лаптопа не е много тежък 2,7 килограма, което му позволява лесно да изпълнява основната си функция да бъде преносим компютър.

 

 

 

 

 

И така след като придобихте представа за общия вид и устройството на лаптопа нека преминем към най-съществената част, а именно тестването на пърформънса.


 

Започвам с тест на Cinebench R15. Процесорът, който имаме е Intel Core i7 8570H. Това е кофилейк процесор, но е за мобилни компютри и се различава от тези, които сме свикнали да ползваме при десктопите. Има шест физически ядра и дванадесет треда. Базовата честота е 2,2GHz, а буустовата достига до 4,10. Това може да ви се струва малко, но е нормално за мобилни процесори, те обикновено са клокнати на малко по-ниски честоти, за да се намали отделянето на топлина. Пускайки Cinebench получих доста добри резултати 1046 точки на мултикор и 168 точки на сингъкор пърформънс.


 

Естествено пуснах и традиционния бенчмарк Superposition. Тук на Еxtreme получих резултат от 2094 точки и 5553 точки на High настройка. 

 

 

 

 

 

 

Следва Shadow of the Tomb Raider. Тестът с кака Лара Крофт беше проведен на най-висок присет без Anti-Aliasing. Получи се среден FPS от 49 и 7507 рендърнати кадъра. 

 

 

 

 

 

 

Подобно беше положението и при Far Cry V. При настройки на Ultra получих средни кадри за секунда 52, 37 минимални и 65 максимални.

 

 

 

 

 

И за двете игри - Shadow of the Tomb Raider и Far Cry V аз лично, ако ги играя на тази машина по-скоро бих намалил настройките на средни, за да съм сигурен че FPS-ът ще е достатъчно висок през цялото време.


 

При GTA 5 получих доста добри резултати. Настройките бяха максимални без Anti-Aliasing. Може да видите средния FPS получен при общо петте сцени. 

 

 

 

 

Продължаваме нататък с няколко Е-спорт заглавия първо, от които естествено е CS:GO. При максимални настройки на картата Nuks тук получихме средни кадри за секунда от 144, минимални 96 и максимални 279.

 

 

 

 

 

Тоест машината без проблеми може да се използва за тази толкова популярна Е-спорт игра.


 

Още по-популярна е Fortnite. Тук при всички настройки на Epic имахме средни 78 кадъра за секунда, при 40 минимални и 92 максимални. 

 

 

 

 

 

Много добре, но ако свалите настройките от епик поне една степен надолу ще получите дори по-добър FPS без да жертвате много от качеството.


 

Друга игра, която опитах на максимални настройки беше отборният батъл роял - Apex Legends. Получиха се средни 66 кадъра за секунда, 41 минимални и 96 максимални. 

 

 

 

 

 

Отново тук пуснах максималните настройки с демонстрационна цел, но ако вие играете може би бихте ползвали малко по-оптимизирани настройки, за да не ви падат кадрите за секунда под 60 при никакви обстоятелства.


 

Може би най-тежката игра която опитах беше Battlefield V. Тестът беше проведен при резолюция Full HD и Medium настройки. Получиха се средни кадри за секунда от 53, максималните достигнаха 62 и минималните кадри падаха до 1, тоест имаше момент и на сериозни насичания.

 

 

 

 

Аз лично бих играл тази игра на дори под medium настройки, за да си осигуря по-добра стабилност, но имайте предвид, че Battlefield V е една доста тежка и изискваща игра.


 

Следващата и последна в списъка ни е Player Unknown’s Battlegorunds. Играх PUBG при настройки Low и получих 44 средни кадъра за секунда, 32 минимални и 52 максимални. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днешната тема е малко по-различна и няма да е свързана със сглобяване на компютри. Това, което ще ви пок...
    Здравейте хора, в миналата статия ви показах как сглобих новото ми предложение за бюджетно РС в средата на 2019г. В основата н...
    Всички ние обичаме да играем игри на компютрите си, но не винаги имаме възможността да изсипем купища пари, за да можем да под...
    Здравейте, хора, миналата седмица Ви показах в големи детайли как сглобих новото РС на Разумна цена. Определено това е най-мощ...
    Здравейте хора, време е да направя нов актуален билд за РС на разумна цена. 
    Здравейте, хора, ако се интересувате от механична клавиатура и геймърска мишка с добър сензор и суичове на разумна цена, то дн...