|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Ревю на лаптоп Asus TUF GAMING FX705GM

Здравейте,

едно нещо доста пренебрегнато напоследък са ревютата на лаптопи. Някои от вас ми обърнаха внимание на това и аз заедно с партньорите ми от Йон Компютърс решихме да поправим тази несправедливост. В момента имам два геймърски лаптопа за ревю и днес ще ви разкажа за първия от тях  - Asus TUF Gaming FX705GM. 

 

 

 

 

 

Може би ви направи впечатление името TUF Gaming? Това е бюджетната серия геймърски лаптопи, която Asus пуска, за да задоволи тези геймъри, които се стремят към максимален пърформънс на оптимална цена. За разлика от по-високия клас - Asus ROG, при TUF GAMING липсват някои от гъзарийките, но въпреки това лаптопите са оборудвани с  висок клас геймърски компоненти. В нашия случай имаме процесор Intel Core i7 8750H, една плочка с 8GB RAM работеща на 2666Mhz с възможност за добавяне на втора и най-важното видеокарта Nvidia GTX 1060 6GB. Всичко това е предпоставка за безпроблемен гейминг, дори и на най-тежките игри при резолюция FULL HD, колкото позволява самия монитор. В днешното видео ще проведа подробен гейминг тест, както правя с конфигурациите, които сглобявам, но преди това нека разберем нещо повече за самия лаптоп.


 

FX705GM има относително тънък и добре изглеждащ корпус изграден от пластмаса, издържана в черно и червено. 

 

 

 

 

За разлика от по-високия клас, тук  нямаме метални повърхности, но все пак целта е да се постигне оптимизация на цената. Клавиатурата има червена LED подсветка, която може да се контролира с три степени на яркост, като някои модели от серията имат и RGB, но в нашия случай е само с червен цвят. Харесва ми дизайна на клавиатурата, копчетата са разположени удобно и са приятни и меки, като същевременно дават добра физическа обратна връзка при натискане.

 

 

 

 

 

 

 

От Asus им дават гаранция от 20 милиона натискания, с което влизаме в геймърската категория.


 

Най-важното, което трябва да се спомене за корпуса на лаптопа е неговото охлаждане. Технологията на Ausu нареченеа Hypercool включва множество големи вентилационни отвори отдолу, отзад, имаме и един от дясната страна където се намира видео картата. 

 

 

 

 

 

Движението на въздуха се осигурява от два турбинни противо-запрашаващи вентилатори. Това е много важно както за пърформънса по време на игри, така и за цялостната продължителност на живота на лаптопа, защото знаете при лаптопите освобождаването от излишната топлина е значително по-голямо предизвикателство в сравнение с десктоп кутиите.


 

Мониторът е с размер 17,3“ с IPS матрица работещ на 60Hz, но от същата серия има и варианти със 144Hz. Повърхността е матова - против отблясъци. Тъй като това е IPS матрица, цветовете са много добри.

Моделът, който разглеждаме днес също така идва със стандартен 1TB хард диск, но съществува възможност да бъде и с SSD.


 

Лаптопът притежава вградена уебкамера с резолюция 720р. Имаме и високоговорители които са… ок макар, че не бива да очаквате нещо кой знае какво в тази категория.

От лявата страна на корпуса се намират всички портове.

 

 

 

Те не са чак толкова много имаме букса за захранване, букса за мрежов кабел, HDMI порт, един USB 2.0 и два USB 3.0 порта и една обединяваща букса за 3,5мм жак, която се ползва за микрофон и за слушалки подобно на буксите при смартфоните. Определено тук си личи желанието цената да бъде поддържана ниска, защото липсват някои неща като картрийдер, USB tipe C все неща, които много геймъри биха пожертвали в името на по-добра видео карта примерно.

 

Лично за мен лаптопа не е много тежък 2,7 килограма, което му позволява лесно да изпълнява основната си функция да бъде преносим компютър.

 

 

 

 

 

И така след като придобихте представа за общия вид и устройството на лаптопа нека преминем към най-съществената част, а именно тестването на пърформънса.


 

Започвам с тест на Cinebench R15. Процесорът, който имаме е Intel Core i7 8570H. Това е кофилейк процесор, но е за мобилни компютри и се различава от тези, които сме свикнали да ползваме при десктопите. Има шест физически ядра и дванадесет треда. Базовата честота е 2,2GHz, а буустовата достига до 4,10. Това може да ви се струва малко, но е нормално за мобилни процесори, те обикновено са клокнати на малко по-ниски честоти, за да се намали отделянето на топлина. Пускайки Cinebench получих доста добри резултати 1046 точки на мултикор и 168 точки на сингъкор пърформънс.


 

Естествено пуснах и традиционния бенчмарк Superposition. Тук на Еxtreme получих резултат от 2094 точки и 5553 точки на High настройка. 

 

 

 

 

 

 

Следва Shadow of the Tomb Raider. Тестът с кака Лара Крофт беше проведен на най-висок присет без Anti-Aliasing. Получи се среден FPS от 49 и 7507 рендърнати кадъра. 

 

 

 

 

 

 

Подобно беше положението и при Far Cry V. При настройки на Ultra получих средни кадри за секунда 52, 37 минимални и 65 максимални.

 

 

 

 

 

И за двете игри - Shadow of the Tomb Raider и Far Cry V аз лично, ако ги играя на тази машина по-скоро бих намалил настройките на средни, за да съм сигурен че FPS-ът ще е достатъчно висок през цялото време.


 

При GTA 5 получих доста добри резултати. Настройките бяха максимални без Anti-Aliasing. Може да видите средния FPS получен при общо петте сцени. 

 

 

 

 

Продължаваме нататък с няколко Е-спорт заглавия първо, от които естествено е CS:GO. При максимални настройки на картата Nuks тук получихме средни кадри за секунда от 144, минимални 96 и максимални 279.

 

 

 

 

 

Тоест машината без проблеми може да се използва за тази толкова популярна Е-спорт игра.


 

Още по-популярна е Fortnite. Тук при всички настройки на Epic имахме средни 78 кадъра за секунда, при 40 минимални и 92 максимални. 

 

 

 

 

 

Много добре, но ако свалите настройките от епик поне една степен надолу ще получите дори по-добър FPS без да жертвате много от качеството.


 

Друга игра, която опитах на максимални настройки беше отборният батъл роял - Apex Legends. Получиха се средни 66 кадъра за секунда, 41 минимални и 96 максимални. 

 

 

 

 

 

Отново тук пуснах максималните настройки с демонстрационна цел, но ако вие играете може би бихте ползвали малко по-оптимизирани настройки, за да не ви падат кадрите за секунда под 60 при никакви обстоятелства.


 

Може би най-тежката игра която опитах беше Battlefield V. Тестът беше проведен при резолюция Full HD и Medium настройки. Получиха се средни кадри за секунда от 53, максималните достигнаха 62 и минималните кадри падаха до 1, тоест имаше момент и на сериозни насичания.

 

 

 

 

Аз лично бих играл тази игра на дори под medium настройки, за да си осигуря по-добра стабилност, но имайте предвид, че Battlefield V е една доста тежка и изискваща игра.


 

Следващата и последна в списъка ни е Player Unknown’s Battlegorunds. Играх PUBG при настройки Low и получих 44 средни кадъра за секунда, 32 минимални и 52 максимални. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Acer KG271 ревю

17 Фев 2020
    Често пъти обсъждаме неща като видео карти, процесори, ботълнек, кадри за секунда. Сглобяваме машини и ги тестваме. Но нещо съ...
    Здравейте хора, миналата седмица направих видео, в което тествах най-новата видео карта на AMD - това е Radeon RX 56...
    Здравейте, хора в момента държа в ръцете си новата, доста обсъждана вече карта Radeon RX 5600XT, която е обявена от AMD кат...

Canyon Leonof Game set

16 Яну 2020
    Здравейте хора, време е за първото ревю на периферия за тази година. И какво имаме тук, това е един геймърски компле...
    Здравейте, хора, време е да ви представя новото Ултра-бюджетно РС за 2020г. Защо го наричам ултра-бюджетно, а не просто б...
    Здравейте хора, днешната статия е един от тези случаи, в които от AMD предоставят на мен и партньорите ми от Йон Ком...