|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Колко добри са новите Athlon процесори за игри?

Здравейте, хора,

миналата седмица партньорите ми от Йон Компютърс ми предоставиха най-новите бюджетни процесори на AMD Атлоните 240GE и 220GE. Аз реших, че това е чудесен повод да сглобя една нова бюджетна геймърска конфигурация и днес ще разберем колко добре се справиха с геймърските задачи новите процесори на AMD.

 

 

 

 

 

Днешният тест беше особено сложен и трудоемък, понеже включва на практика четири отделни конфигурации, които аз  трябваше да тествам по отделно. Първо това са конфигурациите с двата процесора и видео картата Asus GTX 1050Ti. След това отделен тест за двата процесора без видео картата, само тествайки вграденото VEGA 3 видео на двата процесора.
 

 

И така тъй като видео картата 1050Ti не е някаква новост, предлагам да започнем първо с ексклузивния тест и сравнение между двата нови процесора на AMD Athlon 240 GE и 220 GE, а където е възможно ще ги сравнявам и с излезлия преди няколко месеца 200GE. Общо взето разликата между трите процесора е в няколко десети от гигахерца. Ако 200GE e клокнат на 3.2GHz, 220GE работи на 3.4, a 240GE на 3.5MHz. Така че не очаквайте драстични разлики.


 

Първият тест беше с бенчмаркът Cinebench R15. Трябва да спомена, че вече е пусната нова версия на бенчмаркът R20 или Release 20, но с цел да можем  да сравним резултатите с по-старя ми тест на Athlon 200GE, реших да ползвам R15 версията.


 

И така ето ги резултатите за multi-core и single-core пърформънс.

 

 

 

 

 

Тъй като този синтетичен тест е насочен главно към процесора, тук откриваме ясно разграничаване в резултатите на трите процесора, като имаме отчетливо преимущество на най-мощния 240GE и значително изоставане на 200GE. По-нататък при тестването на игрите, тъй като там видео картата е от по-голямо значение разликите ще се размият в голяма степен.
 

Преди това обаче още един синтетичен тест Unigine Superposition. Тук тествахме Vega 3 графиката на Medium и Low настройка. 

 

 

 

 

 

Още веднъж уточнявам, в момента показвам резултатите от теста на конфигурацията с вграденото видео на процесорите, без видео картата GTX 1050ti, чиито резултати ще покажем след това.

 И така виждате резултатите на Superposition, почти никаква разлика между 240 и 220 GE, 200GE обаче изостава.

 

Следващият тест е на любимата на League of Legends. Тъй като тестваме вградени видео ядра мисля, че тест на тази игра е нужен. Резолюцията е на FULL HD и максимални графични настройки. Виждате резултатите, които се получиха.

 

 

 

 

 

Имам данни и за теста на същата игра с 200GE преди няколко месеца. Вижда се почти изравнени резултати между двата нови процесора и малко по-нисък резултат за 200GE. Важното е да се отбележи, че ако ви е необходим комп само за игра на лигата, то вградените ядра на атлоните са идеални за тази цел. Дори при максимални настройки, аз не усетих никакво насичане или проблем при играта. Всичко вървеше съвсем гладко, тъй че нямате проблеми с лигата.


 

Следващият логичен въпрос е: “А ще може ли да се играе CS:GO нормално?”. Както знаете, CS:GO е препоръчително да се играе с колкото се може по-висок FPS. За това сложих настройките на минимум при резолюция FULL HD. И тук двата нови процесора задържаха среден FPS над 60 кадъра за секунда.

 

 

 

 

 

Това за e-sport заглавие е по-скоро минимума отколкото оптималният вариант, но да кажем, че играта се играеше гладко и спокойно на картата Nuke, която е най-тежката. Тъй че и CS:GO я отмятаме като игра, която без проблеми се играе само с вграденото видео на тези бюджетни процесори.

 

Разбира се, не може да минем без играта GTA V. Тук обаче нещата стават по-сериозни, за да можем да я цъкаме спокойно, се налага да смъкнем резолюцията на 720р.

 

 

 

 

 

При минимални настройки можете да видите резултатите и на трите Athlon-a. Да кажем, че кадрите се държат над 30, което е playable.


 

По желание на доста от вас, реших в този тест да включа още една по-лека игричка - EuroTruck Simulator 2. При минимални настройки на резолюция FULL HD играта вървеше нормално с виждате около 50 кадъра за секунда. 

 

 

 

 

Последната игра, която тествах с вградените видео ядра на процесорите беше Fortnite. Тази игра откровено не бих ви препоръчал да я цъкате по този начин. За да постигна що годе приемлив фреймрейт се наложи да смъкна резолюцията на 720р при минимални настройки.

 

 

 

 

 

При това играта изглеждаше ужасно, а също и се движеше с под 60 кадъра за секунда, което в динамичен шутър, като Fortnite ви поставя в неравностойно положение спрямо другите играчи. Тъй че в този случай идеално ще ви дойде нашата видеокарта GTX 1050ti.

 

Следват тестовете на конфигурацията с нея.  В този случай разликата между варианта с 240GE и 220GE се разми дори още повече. Ето защо реших, че няма смисъл да показвам два еднакви резултата, а просто ще покажа обединен вариант на теста на конфигурацията с графичната карта GTX 1050Ti.
 

Сега вече нещата изглеждаха съвсем по различен начин. Постигнахме над 130 средни кадри за секунда на CS:GO този път при максимални графични настройки. 

 

 

 

 

Виждате и резултатите за Fortnite, този път при резолюция FULL HD и Epic настройки. 

 

 

 

 

 

Сега играта изглеждаше страхотно и вървеше супер гладко с около 60 средни кадъра за секунда. Ако искате по-висок FPS има доста накъде да се свалят настройките и пак ще изглежда хубаво.

 

Прекрасно изглеждаше и играта Eurotruck Simulator 2, този път на максимални графични настройки тя поддържаше над 90 средни кадри за секунда. 

 

 

 

 

Накрая реших и да направя тест на едно водещо заглавие. Играта Shadow OF the Tomb Raider на максимални настройки и без Anti-aliasing постигнахме средни 30 кадъра за секунда, което е много добре. 

 

 

 

 

 

В заключение какво да ви кажа хора, добре познатият процесор Athlon 200GE се продава за само 112лв., новите два процесора се очаква да са малко по-скъпи, но най-много около 150 според мен. Така че ако търсите ултра-бюджетно РС с процесор под 200лв или дори по-евтин някой от Атлоните е общо взето единствената ви опция. Техните вградени видео ядра дават страхотни резултати - за уникално ниската си цена, възможности да играете някои от най-популярните леки заглавия. А ако сложите и видео карта като GTX 1050Ti, вече ще можете да цъкате нормално абсолютно всяко заглавие правейки съответните настройки. И всичко това на цена под 1000лв, което пак казвам е уникалното в нашата конфигурация.
 

А пък ако искате да научавате всичките новости в областта на хардуера, не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G? 
    Здравейте хора, голямата новина в света на хардуера от последните седмици е, че най-сетне третото поколение Ryzen процесори...
    Днес, обаче ще си говорим за нещо друго, приготвил съм ви мишка и механична клавиатура от Roccat. 
    Днес ще видим колко добро е РС-то, което момичетата сглобиха, като го подложа на обичайните ни тестове.
    Днес реших да подходя малко по-различно, като вместо да ви показвам как аз сглобявам поредната геймърска конфигурация, реших д...