|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Ново бюджетно РС с Athlon 220 GE и 240 GE.

Здравейте, хора, след като прекарахме известно време сглобявайки супер скъпата конфигурация с Intel Core i7 8600K и водно охлаждане Cooler Master, на която тествах най-новите карти RTX 2060, Radeon VII, GTX 1660 Ti и също се учехме да овърклокваме, сега е време да обърнем малко внимание на любимите ни бюджетни конфигурации. Това е един от случаите, в които аз се опитвам да помогна на тези от вас, които се стремят да постигнат максимално добро гейминг изживяване за минимален бюджет. Днес на вашето внимание представям новите бюджетни предложения от AMD - Athlon 220 GE и Athlon 240 GE, изградени на базата на качеството на Asus и Xigmatek. Една наистина добра гейминг комбинация.

 

 

 

 

 

Тези от вас, които редовно следят канала вероятно помнят, че последното бюджетно РС, което направих в края на 2018г. беше именно с тогава излезлия Athlon 200GE и видеокартата Nvidia GTX 1050 3GB. Днес ще направим нещо подобно само че ще използваме излезлите току що нови Athlon процесори.  


 

Нека първо направим едно малко сравнение на основните спецификации, за да разберем къде точно се намират тези нови процесори. Както може да се предположи от името, 220 GE e малко по-силен от представения вече 200GE с тактова честота от 3,4GHz в сравнение с 3,2GHz, а пък 240GE е с още по-висока честота от 3,5GHz. Честотите и на трите процесора са заключени и не могат да бъдат овърклоквани. Всичките атлони са с две физически и четири логически ядра. Което не е много, но пък за тази ултрабюджетна цена е разбираемо. И трите процесора са с вградена графика Vega 3. Атлон процесорите от новата серия са с 14нм ZEN архитектура и се поставят на дъна със сокет AM4. Това означава, че дъната са съвместими с всичките по-мощни Ryzen процесори, така че ако се спрете на една такава конфигурация в бъдеще ще имате възможност да ъпгрейтнте с по-мощен процесор.


 

Нека преминем сега към сглобяването на нашата конфигурация. Това са частите, които съм подбрал, повечето най-вероятно няма да учудят никого. 

 

 

 

 

Започваме с ънбоксинг на дъното. Това е Asus Prime A320M-K. Едно мъничко, бюджетно дъно, което идеално ще ни свърши работа. 

 

 

 

 

Поставяме процесора, в случая слагам по-мощния 240GE, но в следващия клип ще тествам и двата.

 

 

 

 

Ред е на охладителя. Както знаете AMD имат два типа охладители, които се поставят по два различни начина.

 

 

 

 

При по-скъпите Ryzen процесори отвинтваме и премахваме тези пластмасови планки отстрани, но в случая при Athlon процесорите ще ги използваме, за да закачим металните куки на охлаждането. След като куката от едната страна е закачена, закачаме я и от другата и притягаме целия механизъм, като преместваме това лостче в позиция “Заключено”. 

 

 

 

 

Нашето дъно има само два слота рам след консултация с книжката отварям A1 слота и поставям там нашите осем гигабайта DDR4 RAM работещи на 2666Mhz. 

 

 

 

 

 

Честотата не е избрана случайно, толкова е изискването на процесора.


 

Сега бих искал да обърна малко повече внимание на нашата геймърска кутия Xigmatek Astro. 

 

 

 

 

Всеки път, когато правя бюджетна конфигурация избора на кутия е много сложен, защото хем не искам твърде голям бюджет да бъде ангажиран в тази част, хем искам конфигурацията накрая да изглежда добре. В случая имаме кутия, която е за малко под 100лв. Но за тези пари тя идва с четири светещи в червено LED вентилатори и с три страни със закалено стъкло известно още като Tempered Glass. За разлика от конкурентните кутии на пазара, отворите в предната и част позволяват на вентилаторите да работят оптимално и следователно осигуряват по-добър въздухопоток в самата кутия. Правилно прочетохте, имаме стъклен преден панел, през който ще се виждат вентилаторите, стъклен страничен панел и което е доста необичайно задния капак също е стъклен. Това не съм сигурен колко ме прави щастлив, защото сега ще се наложи да се старая малко повече и за кабел мениджмънта отзад, където обикновено набутвам кабелите, за да не се виждат. Хе-хе.


 

Кутията като цяло има приятен външен вид, бутоните, буксите и USB портовете се намират отгоре, заедно с лесен за почистване магнитен филтър за прах. 

 

 

 


Кутията предлага и възможност за монтиране на водно охлаждане.

Отвътре може да забележите имаме отделение за захранване и хард дискове.

 

 

 

 

Хард дисковете обаче се монтират по опростена система без местещи се шасита. Ето защо първото нещо, което монтирах беше хард дискът на Seagate  с размер един терабайт.

 

 

 

 

 

При този монтаж, използвам винтчета и щеше да ми е невъзможно да го затегна, ако първо бях сложил захранването.

 


 

След като хард дискът вече е на мястото си е време да обърнем внимание на нашето захранване. Това е 600W захранване на Trendsonic - Eco Power.

 

 

 

 

 

Използва ли сме същия модел в много други бюджетни конфигурации.


 

Поставям задната пластина

 

 

 

 

и е време за монтаж на дъното. Нищо сложно тук, нашето дъно има относително малки размери. 

 

 

 

 

 

Свързвам захранването на процесора и голямото 24 пиново захранване на дъното. След това идва реда на USB 3.0 кабелът, който се намира на малко необичайно място долу, обикновено е до 24 пиновото захранване. По-натам свързвам и другите кабели от кутията без особени затруднения.


 

Отиваме за момент в задната част, където свързвам трите предни вентилатори един за друг, а след това и с молекс към захранването.

 

 

 

 

Задния вентилатор беше свързан към удобен пин на дъното. Тук е момента да захраня и хард дискът и да го свържа с информационен SATA кабел.

 

 

 

 

С помощта на свински опашки оформих кабел мениджмънта в задната част. Все пак задния ни капак също е прозрачен и ще се опитаме да не се излагаме много.

 

 

 

 

Отпред остана единствено да монтирам нашата видео карта. Това е добре познатата GTX 1050 Ti в изпълнение на Asus. 

 

 

 

 

 

Тази карта сме я ползвали в много бюджетни компютри до сега и това не е учудващо, тя предлага оптимално качество за цената, на която идва и е идеален вариант, ако разполагате с ограничен бюджет. Премахвам пластинките от задната част на кутията и просто поставям картата в PCI слота, след което завинтвам прикрепящия винт.

 

 

 

 

 

Дори не се налага да свързвам захранващ кабел, защото GTX 1050Ti се захранва само от слота на дъното.


 

И така вече сме готови за тестов буут.

 

 

 

 

Всичко тръгва нормално. LED вентилаторите светят в червено и придават наистина красив вид на стъклената ни кутия, след като всички панели са си на мястото.

 

 

 

 

И така хора това беше сглобяването на новото ни бюджетно РС. То идва в две версии с двата нови процесора на AMD Athlon-ите 220GE и 240GE. В следващата статия ще направя тест и на двете версии, така че да разберем точно колко добре ще се справят с някои от най-популярните игри и бенчмаркове и колко по-добри са всъщност новите процесори от излезлият малко по-рано Athlon 200GE, който също тествах. 

 

 

 

 

А пък ако вие искате да продължите да сте в течение на новостите в областта на хардуера, не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще поговоря за една много съществена част от създаването на нов РС, а именно избора на кутия.
    Днешната статия ще е малко по-различна, ще направя ревю на ето този интересен продукт това е преносимият проектор Benq GV1.
    Преди да видим игрите, искам да тестваме процесора и да разберем, колко силно е това ново поколение на Ryzen. Пускам първо мул...
    Днес обаче ще стигнем до “дъното” на нещата и ще отговорим на въпроса какво трябва да знаем, когато си избираме дънна платка?...
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?