|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Ревю на GTX 1660Ti

Когато за първи път чух, че новото поколение графични карти на Nvidia ще се казва GeForce RTX реших, че никога повече няма да чуя култовото наименование GTX, и че тези три букви ще заминат завинаги в геймърската история. Оказа се обаче, че не бях прав. GTX картите се завръщат още веднъж и първият представител от тази нова серия държа в ръцете си в момента - GTX 1660Ti в изпълнение на Asus.

 

 

 

 

Защо от Nvidia решиха да кръстят новата си карта 1660Ti, остава мистерия за цялото геймърско братство, но това не е важно в момента. Важното е къде тази карта се намира спрямо разнообразието от продукти, както от старите GTX карти, така и от новите RTX такива.


 

GTX 1660Ti е създадена по най-новата Turing архитектура на Nvidia, също както по-скъпите си RTX братовчеди. Това я отличава от десето поколение карти, които са направени по предишната архитектура Pascal. За разлика от RTX серията обаче, новата GTX карта не притежава RT и Tensor ядра. Първите влизат в състава на RTX картите и отговарят за прословутия Real Time Ray Tracing. Tensor ядрата пък отговарят за така наречения Deep Machine learning или иначе казано много напреднал само обучаващ се изкуствен интелект. В случая на RTX графичните карти това намира приложение в по-ефективния Anti-aliasing.


 

Включването на всички тези нови технологии в RTX картите, обаче доведе до доста по-високата им цена в сравнение с техните еквиваленти от десетото поколение, което накара геймърското общество да възнегодува. Много геймъри смятат, че Ray Tracing-ът на този етап е леко безсмислен, защото малко игри го поддържат, когато е включен FPS-ът пада на половина и че новите видео карти на Nvidia не дават чак толкова голям ръст в традиционния рендъринг на игрите, че да си заслужава да се дават такива големи пари. На всички тези хора, които не се интересуват от Ray Tracing, но може би търсят да ъпгрейтнат по-старата си видео карта, от Nvidia отговориха пускайки на пазара тази нова GTX 1660 Ti карта.


 

И сега предстои да направя един много интересен тест. Ще поставя видео картата в нашето любимо РС, с процесор Intel Core i7 8700k, с 16GB RAM и ще я подложа на серия от тестове с бенчмаркове и игри. След това, за да придобиете по-добра представа, ще сравня резултатите с картата GTX 1060 6GB, която тествах наскоро на същото РС, както и картата RTX 2060.  Нещо повече, специално извадих от собствения си компютър моята карта GTX 1070, тък като тя се очаква да е най-близко по пърформънс с новата 1660Ti и проведох същите тестове на същото това РС. Тъй че днешния тест ще бъде много изчерпателен и ще включва сравнение между общо четири видео карти.

 

Започвам със синтетичният тест Unigine Superposition. Логично, новата карта се справя от много по-добре от прекия си предшественик GTX 1060 6GB. 

 

 

 

 

 

Близо 1000 точки разлика на Extreme. Също без изненади RTX 2060 значително изпреварва по-малката си сестра от GTX серията. GTX 1070 пък е най-близка по резултати изпреварвайки с малко 1660ti. Общо взето от тук нататък борбата ще бъде между тези две карти коя ще се окаже по-напред.


 

Продължаваме нататък с Кака Лара Крофт и играта Shadow of the Tomb Raider. Теста е проведен на резолюция Full HD настройките са на най-висок присет без Anti-aliasing. 

 

 

 

 

 

Имаме много близки резултати между 1660Тi и 1070, този път предимството е леко в полза на по-новата карта. 1070-ката изостава с два фрейма, докато RTX 2060 очаквано дърпа много напред, докато 1060-ката изостава значително.

 


 

Не може да минем без любимия ни бенчмарк на GTA 5.

 

 

 

 

 

На максимални настройки и без Anti-aliasing GTX 1660ti изкара среден FPS в повечето случай на 120. Това я поставя отново преди 1070-ката, която този път видимо изостава. За 2060 нямам данни, тъй като тогава не направих теста на тази игра.


 

Разбира се време е и за класиката CS:GО.

 

 

 

 

 

Тук очаквано новата карта се справи много добре със среден FPS от 255. Тя обаче изостава малко спрямо GTX 1070, която успя да изкара средно с около седем кадъра повече.


 

Направих тест и на играта Player Unknow’s Battlegrounds.

 

 

 

 

 

Нашата карта се справи доста добре с тази тежичка игра, като средните кадри за секунда бяха 91. GTX 1070 успя да постигне малко по-висок среден FPS от 97. GTX 1060 oчаквано изостава, а за 2060 отново нямам данни.


 

Ред е на едно от най-важните заглавия Battlefield 5

 

 

 

 

 

Тук новата GTX 1660Ti успя да мине пред старата пушка GTX 1070, макар и само с един среден кадър за секунда, 102 срещу 101. RTX 2060 с изключен Ray Tracing взима преднина с десетина кадъра.


 

Следващата игра в списъка ни е най-нова. Това е Apex Legends и на нея не съм тествал излезлите по-рано RTX 2060 и GTX 1060.

 

 

 

 

 

За сметка на това можем да направим двубой едно в едно между 1660Ti и 1070-ката. Където по-новата карта излиза с преднина от около двадесетина средни кадъра.


 

На най-популярната игра в света – Fortnite, за щастие на всички фенове новата GTX 1660Ti поддържа много добри над 120 кадъра за секунда. 

 

 

 

 

 

Но все пак изостава леко спрямо 1070-ката. Която със своите средни 136 кадъра излиза напред даже и спрямо RTX 2060 макар и само с 4 кадъра. Което ме учуди и мога да го отдам на това, че за разлика от 1660ti и 1070-ката, които ги тестваме на Core i7 8700K, RTX 2060 все пак беше тествана на малко по-слаб процесор  Core i5 9600K.


 

И последния тест  е на добре познатата Overwatch. 

 

 

 

 

 

Тук на Epic присет играта ни върви със 147 средни кадъра за секунда. Това разбира се е повече от достатъчно, но 1070-ката постига малко повече 186 средни кадри за секунда.


 

И така какво е заключението ми за новата GTX 1660Ti. Мисля, че тя успешно прави очаквания един поколенчески скок. Тоест имаме покачване на производителността с един клас спрямо предишното поколение карти. GTX 1660Ti идва, за да замести GTX 1060. И двете са шест гигабайтови карти, но като производителност 1660Ti се равнява приблизително на по-горния клас карти от старото поколение, а именно GTX 1070. Последната обаче има все пак два гигабайта повече памет и малко повече куда ядра, което и позволява да задържи леко предимство на някои игри. Цената на 1660Ti е значително по-ниска, което със сигурност ще я направи предпочитан избор в бъдеще. Специално за това ревю ми беше предоставена бройка на Asus, като аз можех да избера между версията с един Asus PHOENIX GTX 1660Ti OC Edition 6GB GDDR6 192 bit и тази с два вентилатора Asus DUAL GTX 1660Ti OC Edition 6GB GDDR6 192 bit. Аз избрах да тествам DUAL-ката, но ако се чудите каква е разликата - тя е точно 15MHz в буустовата честота на двете карти. Така че производителността, която може да очаквате е горе долу една и съща.

 

Ако искате да продължавате да бъдете добре информирани за всички новости в областта на хардуера, не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс.
 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще поговоря за една много съществена част от създаването на нов РС, а именно избора на кутия.
    Днешната статия ще е малко по-различна, ще направя ревю на ето този интересен продукт това е преносимият проектор Benq GV1.
    Преди да видим игрите, искам да тестваме процесора и да разберем, колко силно е това ново поколение на Ryzen. Пускам първо мул...
    Днес обаче ще стигнем до “дъното” на нещата и ще отговорим на въпроса какво трябва да знаем, когато си избираме дънна платка?...
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?