|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Конфигурация Power by Asus с новата RTX 2060 и Cooler Master водно охлаждане!

Здравейте хора,

 

нямам търпение да ви покажа новата конфигурация, която сглобих. Този път в нея има две неща, които ме карат да се чувствам ентусиазиран - първото разбира се е новата видео карта от Nvidia - RTX 2060, а другото нещо е, че най-сетне ще сглобя конфигурация с водно охлаждане - йеееей!

Това е една  конфигурация Power by Asus с новата видеокарта  RTX 2060, зверски як процесор с възможност за клок охладен от водното охлаждане на Cooler Master -  събрани удобно в красива, стилна и елегантна RGB кутия Cooler Master. Цялата конфигурация е подкрепена от мощно 700W захранване и издържана в прецизна и синхронизирана RGB магия, която кара компютъра да диша като истински звяр. 

 

След като преди няколко месеца  от Nvidia пуснаха високия клас карти от новото поколение - RTX 2080Ti, RTX 2080 и RTX 2070, сега дойде време и на първата карта от средния ценови клас - RTX 2060. RTX картите на Nvidia са направени по новата Turing GPU архитектура, докато тези от десетото поколение по-добре познатата Паскал архитектура.

Нека не губим повече време, а да се впуснем в сглобяването на тази много интересна конфигурация.

Започваме с нашата дънна платка.

 

 

 

 

Това е Asus Prime Z370M- Plus II. Не случайно сме избрали това дъно, тъй като за процесор ще ползваме вече познатият Intel Core i5 9600K. Това е процесор от най-новото девето поколение на Интел, който е отключен.

 

 

 

 

Поставяме процесора и е време да сложим нашата оперативна памет. Този път това са две по осем гигабайта на производителя Team Group T-Force Vulcan.

 

 

 

 

Паметта естествено е DDR4 работеща на 2666Mhz. Поставяме паметта и е ред за следващата изненада - М.2 SSD от Kingston с обем от 240GB. Дъното ни има два слота за M.2 карти. Преди да поставя SSD-то трябва да завия това допълнително винтче с вътрешна резба, като го поставя на съответното място в зависимост от размера на M.2 картата, която ще сложа. 

 

 

 

 

Поставям SSD-то и завинтвам малкото винтче върху това, което току що бях поставил. По този начин се монтират всичките M.2 карти. 

 

 

 

 

Време е да ви представя кутията ни, това е Cooler Master Master Box K500 RGB.

 

 

 

 

Харесва ми страничния панел от закалено стъкло. 

 

 

 

 

Отгоре са поставили магнитно закрепящ се мрежичка - прахов филтър. 

 

 

 

 

Отпред има два RGB вентилатора, които обаче ще трябва да преместим в горната част, защото отпред е мястото за водното охлаждане. За да имаме достъп до предните вентилатори се налага с леко подръпване да откачим предния панел.

 

 

 

 

 

След като вече имаме достъп до вентилаторите ги демонтираме.

Време е за ънбоксинг на водното охлаждане. То е отново на Cooler Master, модел Master Liquid Lite ML240L RGB.

 

 

 

 

Основните елементи са радиаторът, свързан чрез два маркуча с водния блок и два RGB вентилатора. Радиатора трябва да се постави отпред. Знам, че някои хора ще попитат, защо не го сложа отгоре и причината е, че кутията не го позволява. 

 

 

 

 

Тя има единствено отпред място за монтаж на водно охлаждане. Монтажа става като поставям радиатора от вътрешната страна, а вентилаторите от външната на мястото на предишните вентилатори.

 

 

 

 

 

Вентилаторите са ориентирани по такъв начин, че да засмукват въздух отвън и да го вкарват навътре към кутията и през радиатора.

 

За изкарването на въздуха и осигуряването на добър въздушен поток ще се погрижат задния вентилатор, а също и двата вентилатора, които демонтирах преди малко.

 

 

 

 

 

Сега ще ги сложа отгоре и ще ги ориентирам така че да издухват топлия въздух навън.

След като водното охлаждане е наполовина инсталирано ,е време да поставя захранването. То е отново на Cooler Master - модел Master Watt Lite 700 вата.

 

 

 

 

 

Кутията ни има този тип монтаж на захранване, при който откачаме тази пластинка, завинтваме захранването на нея и после заедно ги монтираме обратно.

 

 

 

 

Нека не забравим да сложим и задната пластина.

 

 

 

 

Поставям дъното и го завинтвам, след което включвам захранването на процесора и основното захранване на дъното. Включвам и USB 3.0 кабела на кутията и останалите малки кабелчета. 

 

 

 

 

Следва една от най-интересните части монтажа на водния блок. За целта е необходимо да се използва тази задна планка.

 

 

 

 

Към нея се прикрепят четири винта, но те се задържат с помощта на допълнителни пластмасови щифтове. След като закрепих щифтовете прекарвам четирите стърчащи винта през отворите на дъното. 

 

 

 

 

За тях именно ще се завинти водния блок. Първо обаче трябва да поставя специални прикрепящи планки за водния блок, които се завинтват с помощта на малки винтчета. 

 

 

 

 

Поставям малко термопаста върху процесора и след това преминавам към монтаж на водния блок. Завинтвам тези ръчно затягащи се гайки към стърчащите през дъното винтове на задната планка и по този начин охладителя се притиска и монтира здраво към процесора. 

 

 

 

 

 

Отново можете да си помогнете и с отвертка за притягане на винтовете, но не прекалявайте. От водното охлаждане, също както от всичките вентилатори стърчат не един, а два снопа кабели. Защото единият е за захранването и аз го свързвам в специалния четворен пин, който е предназначен за водна помпа и се намира до пина за вентилатор на процесора. Вторият кабел е за контрол на RGB осветлението, каквото явно има и водния блок.

Преди да преминем към финалната част на сглобяването трябва да отбележа, че това е конфигурация с рекорден брой RGB компоненти. Имаме четири RGB вентилатора, плюс RGB лого на водния блок, плюс още две RGB светлинки отпред на кутията.

 

 

 

 

Това са общо седем кабела само за RGB-тата, а отделно вентилаторите и водната помпа имат по още един отделен кабел за захранване. Това прави кабел мениджмънта доста сложна задача . За щастие имаме два слитъра и в конфигурацията сме добавили RGB контролер от Cooler Master, към който свързвам всичко.

След като приключих с кабел мениджмънта на RGB нещата остана да инсталирам нашата нова RTX 2060 карта на Asus.

 

 

 

 

Това естествено се случи без особени затруднения и е време за тестов буут. Буутването е успешно и можете да видите колко красиво изглежда нашата конфигурация.

 

 

 

 

Всичките светлини светят в синхрон благодарение на RGB контролера на Cooler Master. Допълнителни режими на светне могат да бъдат задавани чрез софтуера, който обаче ще инсталирам след Windows-a естествено.

 

 

 

 

 

И като стана дума днешната конфигурация се предлага с 2TB хард диск. В случая обаче аз не го сложих, защото с цел максимален пърформънс всичко ще бъде инсталирано и тествано на SSD-то.

И така нямам търпение да разцепя от игри тази конфигурация, хора, и да ви покажа резултатите от моите тестове. Това ще се случи следващата седмица. Също така конфигурацията ни дава повод и за още един експеримент. Както видяхте имаме отключения процесор Core i5 9600K,  имаме Z370 чипсет, имаме и водно охлаждане. Мисля, че е крайно време да направя опит за овърклок на процесор, нещо, което не съм правил никога до сега. И разбира се това са още поводи да следите редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес, обаче ще си говорим за нещо друго, приготвил съм ви мишка и механична клавиатура от Roccat. 
    Днес ще видим колко добро е РС-то, което момичетата сглобиха, като го подложа на обичайните ни тестове.
    Днес реших да подходя малко по-различно, като вместо да ви показвам как аз сглобявам поредната геймърска конфигурация, реших д...
    Здравейте, хора, днешната тема е малко по-различна и няма да е свързана със сглобяване на компютри. Това, което ще ви пок...
    Здравейте хора, в миналата статия ви показах как сглобих новото ми предложение за бюджетно РС в средата на 2019г. В основата н...
    Всички ние обичаме да играем игри на компютрите си, но не винаги имаме възможността да изсипем купища пари, за да можем да под...