|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

RX 580 8GB VS RX 580 4GB

Здравейте, хора,

миналата седмица ви занимавах със сравнителния тест между видеокартите Radeon RX 580 8GB и Nvidia GTX 1060 6GB. Както може би знаете обаче, съществува и 4GB версия на RX 580. Тя е с около 100лв по-евтина и днес ще се опитаме да отговорим на въпроса до колко би си заслужавало да спестим тези 100лв и как ще бъде повлияно представянето при различните игри и бенчмаркове?


 

За да сравня двете карти, използвах резултатите получени в последното видео за RX 580 8GB, a след това размених картите на същата конфигурация с процесора Intel Core i5 9600K и повторих теста.


Започваме естествено с Unigine Superposition. Тук отново тествах на Extreme и на High настройка. Може да видите разликата и при двата теста е доста съществена. 

 

 

 

 

Все пак обаче и двете карти постигат относително добър резултат. Няколко човека ми обърнаха внимание при предишния клип, че на мястото на RX 580 в резултата от теста пише нещо друго - а именно RX 470/480. 

 

 

 

 

 

В момента наблюдаваме същото.  Защо това е така нямам представа. Никога не съм тествал RX 470 с процесор i5 9600K, така че няма как да съм объркал нещо. Вероятно по някаква причина самият софтуер на Unigine Superposition разпознава картата по този начин.


 

Продължаваме нататък с бенчмаркът на играта Far Cry V. Тук също имаме доста осезаема разлика. При настройки ултра най-същественото е, че осем гигабайтовата версия на картата не пада под 60 кадъра в секунда, дори и при минималните кадри, докато за четири гигабайтовата това не може да се каже. 

 

 

 

 

Дори при по-ниската настройка High, виждате минималните кадри са малко под 60fps, докато при осем гигабайтовата са далеч над тези показатели. 

 

 

 

 

 

Все пак обаче по-важното е, че и при двата теста, средните кадри за секунда стояха около и малко над 60fps.


 

Следва класиката GTA V. Тук мога да ви представя традиционно средните кадри за секунда на общо петте сцени.

 

 

 

 

 

Хубаво е, че и при двете карти се държат над 60, но естествено осем гигабайтовата версия и тук има с около десет кадъра отгоре. Там където четири гигабайтовата вади да кажем 70, осем гигабайтовата изважда 80 и така.


 

Разбира се, не може да не оставим и кака Лара Крофт да не си каже тежката дума. Тук при най-високи настройки, без anti-aliasing,  средният FPS на осем гигабайтовата версия беше с около петнадесетина кадъра повече, отколкото при четири гигабайтовата.

 

 

 

 

Разликата не е малка, защото в единия случай имате над 60 среден FPS, докато в другия под 50. Разбира се, винаги може да намалите настройките и аз проведох втори тест при High настройка. 

 

 

 

 

 

Тук четири гигабайтовата почти успя да се доближи до средни 60 кадъра за секунда осем гигабайтовата отиде над 70fps.

  

До тук при доста сериозните и тежки тестове, наблюдавахме според мен осезаема разлика между двете карти. Сега ще видим какви ще са резултатите при няколкото по-леки е-спорт заглавия.


 

Естествено започваме с CS:GO. При максимални настройки очаквано RX 580 8GB има страхотни резултати.

 

 

 

 

Средно почти 250 кадъра за секунда. По-малката ѝ четири гигабайтова сестра, обаче също се справя великолепно с 240 средни кадри за секунда. Тук дори максималните кадри за достигнали по-големи стойности 293 срещу 285, но това не е толкова показателно, защото все пак в случая не използвам един и същ бенчмарк, а става дума за геймплей, където нещата са само относително еднакви. Така че по-показателен е средния FPS, където разликата е минимална в полза на осем гигабайтовата. 

При Overwatch нещата не са много по-различни.

 

 

 

 

 

Настройките са на Epic присет. 97 срещу 105 средни кадри за секунда в полза на по-скъпата карта. Не бих казал, че това е много съществена разлика.


 

И накрая поцъкахме малко Fortnite. 

 

 

 

 

 

Разликата и тук е по-малко от 10 кадъра при средните. 80 срещу 74.


 

Което какво следва да ни каже. Разликата между осем и четири гигабайтовата версия на RX 580 се усеща толкова повече, колкото по-тежка е графиката на играта. По-сериозните заглавия изглежда в определени моменти изискват повече от 4 GB в резултат, на което имаме значителен спад в производителността при по-евтината карта. При леките е-спрот заглавия обаче, които нямат капацитета да запълнят тези 4 GB видео-памет разликата между двете карти е минимална. При 150 средни кадри за секунда на CS:GO например десет кадъра повече или по-малко няма да са от определящо значение.


 

И така, за да отговорим на въпроса заслужава ли си да спестим едни 100лв., за да си купим по-евтината 4GB версия на RX 580? Отговорът както обикновено е - ами зависи. Зависи коя версия на картите използваме, защото понякога разликата може да е повече или по-малко от 100. В моята конфигурация ползваме ХХХ едишъна, на осем гигабайтовата, който е малко по-скъп. Като цяло ако ще използвате РС-то си за тежки игри и искате яка графика на максимални настройки, тогава със сигурност си заслужава да дадете малко повече пари за осем гигабайтовата версия. Ако пък ще цъкате предимно е-спорт заглавия или нямате против да намалявате настройките на някои по-тежки игри, тогава може би влагането на тези пари в нещо друго ще е по-разумно.

 

С знаете ли кое друго нещо ще бъде много разумно? Това да следите редовно статиите в блога на Йон Компютърс, защото така ще бъдете наясно с всички новости в областта на хардуера и ще може да правите информиран избор.

 

 

 

RX580 8GB                                   RX580 4GB 

 

                      

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, миналата седмица направих ревю на геймърския лаптоп Asus FX705GM от серията TUF Gaming и ви обещах, че тази с...
    Здравейте, едно нещо доста пренебрегнато напоследък са ревютата на лаптопи. Някои от вас ми обърнаха внимание на това и аз...
    Здравейте, хора, миналата седмица партньорите ми от Йон Компютърс ми предоставиха най-новите бюджетни процесори на AMD Атло...
    Здравейте, хора, след като прекарахме известно време сглобявайки супер скъпата конфигурация с Intel Core i7 8600K и водно охла...

Ревю на GTX 1660Ti

27 Фев 2019
Когато за първи път чух, че новото поколение графични карти на Nvidia ще се казва GeForce RTX реших, че никога повече няма да чуя култовото наименован...

Ревю на Radeon 7

21 Фев 2019
    Здравейте, хора и добре дошли в тази специална статия, в която ще ви покажа най-новата видео карта на AMD - Radeon VII.