|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

RX 580 8GB VS RX 580 4GB

Здравейте, хора,

миналата седмица ви занимавах със сравнителния тест между видеокартите Radeon RX 580 8GB и Nvidia GTX 1060 6GB. Както може би знаете обаче, съществува и 4GB версия на RX 580. Тя е с около 100лв по-евтина и днес ще се опитаме да отговорим на въпроса до колко би си заслужавало да спестим тези 100лв и как ще бъде повлияно представянето при различните игри и бенчмаркове?


 

За да сравня двете карти, използвах резултатите получени в последното видео за RX 580 8GB, a след това размених картите на същата конфигурация с процесора Intel Core i5 9600K и повторих теста.


Започваме естествено с Unigine Superposition. Тук отново тествах на Extreme и на High настройка. Може да видите разликата и при двата теста е доста съществена. 

 

 

 

 

Все пак обаче и двете карти постигат относително добър резултат. Няколко човека ми обърнаха внимание при предишния клип, че на мястото на RX 580 в резултата от теста пише нещо друго - а именно RX 470/480. 

 

 

 

 

 

В момента наблюдаваме същото.  Защо това е така нямам представа. Никога не съм тествал RX 470 с процесор i5 9600K, така че няма как да съм объркал нещо. Вероятно по някаква причина самият софтуер на Unigine Superposition разпознава картата по този начин.


 

Продължаваме нататък с бенчмаркът на играта Far Cry V. Тук също имаме доста осезаема разлика. При настройки ултра най-същественото е, че осем гигабайтовата версия на картата не пада под 60 кадъра в секунда, дори и при минималните кадри, докато за четири гигабайтовата това не може да се каже. 

 

 

 

 

Дори при по-ниската настройка High, виждате минималните кадри са малко под 60fps, докато при осем гигабайтовата са далеч над тези показатели. 

 

 

 

 

 

Все пак обаче по-важното е, че и при двата теста, средните кадри за секунда стояха около и малко над 60fps.


 

Следва класиката GTA V. Тук мога да ви представя традиционно средните кадри за секунда на общо петте сцени.

 

 

 

 

 

Хубаво е, че и при двете карти се държат над 60, но естествено осем гигабайтовата версия и тук има с около десет кадъра отгоре. Там където четири гигабайтовата вади да кажем 70, осем гигабайтовата изважда 80 и така.


 

Разбира се, не може да не оставим и кака Лара Крофт да не си каже тежката дума. Тук при най-високи настройки, без anti-aliasing,  средният FPS на осем гигабайтовата версия беше с около петнадесетина кадъра повече, отколкото при четири гигабайтовата.

 

 

 

 

Разликата не е малка, защото в единия случай имате над 60 среден FPS, докато в другия под 50. Разбира се, винаги може да намалите настройките и аз проведох втори тест при High настройка. 

 

 

 

 

 

Тук четири гигабайтовата почти успя да се доближи до средни 60 кадъра за секунда осем гигабайтовата отиде над 70fps.

  

До тук при доста сериозните и тежки тестове, наблюдавахме според мен осезаема разлика между двете карти. Сега ще видим какви ще са резултатите при няколкото по-леки е-спорт заглавия.


 

Естествено започваме с CS:GO. При максимални настройки очаквано RX 580 8GB има страхотни резултати.

 

 

 

 

Средно почти 250 кадъра за секунда. По-малката ѝ четири гигабайтова сестра, обаче също се справя великолепно с 240 средни кадри за секунда. Тук дори максималните кадри за достигнали по-големи стойности 293 срещу 285, но това не е толкова показателно, защото все пак в случая не използвам един и същ бенчмарк, а става дума за геймплей, където нещата са само относително еднакви. Така че по-показателен е средния FPS, където разликата е минимална в полза на осем гигабайтовата. 

При Overwatch нещата не са много по-различни.

 

 

 

 

 

Настройките са на Epic присет. 97 срещу 105 средни кадри за секунда в полза на по-скъпата карта. Не бих казал, че това е много съществена разлика.


 

И накрая поцъкахме малко Fortnite. 

 

 

 

 

 

Разликата и тук е по-малко от 10 кадъра при средните. 80 срещу 74.


 

Което какво следва да ни каже. Разликата между осем и четири гигабайтовата версия на RX 580 се усеща толкова повече, колкото по-тежка е графиката на играта. По-сериозните заглавия изглежда в определени моменти изискват повече от 4 GB в резултат, на което имаме значителен спад в производителността при по-евтината карта. При леките е-спрот заглавия обаче, които нямат капацитета да запълнят тези 4 GB видео-памет разликата между двете карти е минимална. При 150 средни кадри за секунда на CS:GO например десет кадъра повече или по-малко няма да са от определящо значение.


 

И така, за да отговорим на въпроса заслужава ли си да спестим едни 100лв., за да си купим по-евтината 4GB версия на RX 580? Отговорът както обикновено е - ами зависи. Зависи коя версия на картите използваме, защото понякога разликата може да е повече или по-малко от 100. В моята конфигурация ползваме ХХХ едишъна, на осем гигабайтовата, който е малко по-скъп. Като цяло ако ще използвате РС-то си за тежки игри и искате яка графика на максимални настройки, тогава със сигурност си заслужава да дадете малко повече пари за осем гигабайтовата версия. Ако пък ще цъкате предимно е-спорт заглавия или нямате против да намалявате настройките на някои по-тежки игри, тогава може би влагането на тези пари в нещо друго ще е по-разумно.

 

С знаете ли кое друго нещо ще бъде много разумно? Това да следите редовно статиите в блога на Йон Компютърс, защото така ще бъдете наясно с всички новости в областта на хардуера и ще може да правите информиран избор.

 

 

 

RX580 8GB                                   RX580 4GB 

 

                      

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес, обаче ще си говорим за нещо друго, приготвил съм ви мишка и механична клавиатура от Roccat. 
    Днес ще видим колко добро е РС-то, което момичетата сглобиха, като го подложа на обичайните ни тестове.
    Днес реших да подходя малко по-различно, като вместо да ви показвам как аз сглобявам поредната геймърска конфигурация, реших д...
    Здравейте, хора, днешната тема е малко по-различна и няма да е свързана със сглобяване на компютри. Това, което ще ви пок...
    Здравейте хора, в миналата статия ви показах как сглобих новото ми предложение за бюджетно РС в средата на 2019г. В основата н...
    Всички ние обичаме да играем игри на компютрите си, но не винаги имаме възможността да изсипем купища пари, за да можем да под...