|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

GTX 1060 6GB VS RX 580 8GB и тест на Core i5 9600K

Здравейте, хора,

миналата седмица сглобих РС с бюджет 2000лв, което включваше процесора на Intel от най-новото девето поколение Intel Core i5 9600K и се спрях на два алтернативни варианта за видеокарти - GTX 1060 6GB и RX 580 8GB. Днес ще разберем в подробности как се справят двете видеокарти и процесора Core i5 9600K.

 

 

 

 

 

Започвам с тест на процесора, това е нов компонент, който никога до сега не съм тествал. Използвам разбира  се Cinebench. Новите i5-ци от осмото и деветото поколение са шест ядрени. Получих резултат от 1058 точки за multi-core пърформънс и 195 точки за single-core. Последния резултат е доста впечатляващ, защото е рекорден. До момента първенството при моите тестове се държеше от Core i7 8700, който успя да постигне резултат от 193 точки, тук новата i5-ca се изравнява и дори дава малко по-добър single core резултат.  


 

Ок, стана ни ясно за процесора, но какво правим с двете видео карти? Всички тестове от тук нататък ще ги представям като паралелно сравнение между MSI GTX 1060 6GB и XFX Radeon RX 580 8GB, тествани една след друга на същата конфигурация.


 

И така започваме с бенчмаркът Unigune Superposition. Тук се получиха доста интересни резултати. Първо тествах на най-тежката настройка Extereme. При нея, както може да видите RX 580 имаше леко преимущество изкарвайки с около 200 точки повече.

 

 

 

 

Очаквах да се получи подобен резултат и на по-ниската настройка, но когато тествах на High, този път картата на Nvidia се оказа първенец. 6535 точки срещу 5940 на Radeon.

 

 

 

 

Наистина ми е трудно обяснима тази разлика, проверих внимателно настройките и повторих теста няколко пъти, за да се уверя в резултата.

Друго нещо, което е добре да се спомене RX 580 поддържаше температури около 80°С, докато 1060-ката стоеше между 65 и 70.


 

Следващият бенчмарк беше на играта Far Cry 5. Тук проведох два теста. На най-високия присет получихме следните резултати.

 

 

 

 

Виждате осезаемо предимство за Radeon RX 580. При средните кадри имаме 72 срещу 64 за 1060-ката. Интересно ми беше дали и тук няма да се получи феномена, който наблюдавахме при Superposition и на по-ниска настройка 1060-ката да се представи по-добре? Но не, резултатите закономерно бяха с подобна разлика в пърформънса.

 

 

 

 

 

Виждате средните кадри за секунда при RX 580 бяха 78фпс срещу 72 при GTX 1060. Не, че е супер голяма разликата, но все пак я има.


 

Продължаваме нататък с добре познатия бенчмарк на GTA 5. Тук 1060-ката взима лека преднина пред RX 580.

 

 

 

 

 

Тестът е извършен на максимални настройки и може да видите разликите в средния FPS. Резултатът е почти изравнен.

 

Няма как да минем без новата игра за Кака Лара Крофт - Shadow of the Tomb Raider. Проведох теста първо на най-високия присет и виждаме RX 580 изкара средно 62 кадъра за секунда, докато GTX 1060 -  56.

 

 

 

 

На малко по-ниския High присет нямаше изненади отново преимущество за RX 580 с 71 кадъра за секунда срещу 66 за GTX 1060. 

 

 

 

 

Преди да продължим, знаете, че винаги тествам и на играта Player Unknown’s Battlegrounds. Този път не беше изключение, но за съжаление MSI афтербърнър, софтуерът, с който бенчмарквам, докато играя игри, отказа да ми засече резултатите на тази игра, докато играех с RX 580. Защо така и не можах да разбера, иначе имам резултати на играта при High присет. 

 

 

 

 

 

Виждате доста добре със средни кадри за секунда от 80, мисля че играта спокойно може да си се цъка.


 

Нямаше проблеми обаче при тестването на CS:GO. 

 

 

 

 

 

При максимални настройки получихме много високи и доста близки по стойности резултати. Все пак виждате леко преимущество за RX 580.


 

По същия начин на EPIC настройки шутърът на Blizzard - Overwatch се държа много добре с над 100 среден FPS и при двете карти.

 

 

 

 

 

Този път обаче GTX 1060 имаше преимущество, виждате малко по-високи резултати.


 

Горе-долу по подобен начин стояха и нещата с Fortnite. 

 

 

 

 

 

При настройки EPIC имахме много високи резултати, но GTX 1060 излиза с едни гърди напред.


 

Като цяло останах леко озадачен от разнопосочните резултати, които получих при днешния тест. От една страна RX 580, която по начало се води по-мощната карта действително даде по-добри резултати на най-тежките и натоварващи бенчмаркове, каквито бяха Extreme теста на Superposition, играта Shadow of the Tomb Raider, Far Cry V. При тези много сериозни натоварващи игри без съмнение RX 580 се справи по-добре. Но при по-лекия тест на Superposition и на по-леките игри като Overwatch и Fortnite пък GTX 1060 успя да изкара по-добри резултати. Но и и тук няма някаква ясна зависимост, защото пък CS:GO е най-леката от всички игри и там RX 580 отново имаше преимущество.


 

Но точно за това правим тези тестове, за да имаме реална информация как се справят различните конфигурации при реални условия. Ето защо не забравяйте да следите блогът на Йон  Компютърс, ако искате винаги да сте добре информирани за всичко свързано с компютърния хардуер.

 

 

 

 

Геймърски компютър ION с процесор Intel i5-9600K и видео карта GTX1060

 

 

 

 

 Геймърски компютър ION с процесор Intel i5-9600K и видео карта RX580 8GB

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес, обаче ще си говорим за нещо друго, приготвил съм ви мишка и механична клавиатура от Roccat. 
    Днес ще видим колко добро е РС-то, което момичетата сглобиха, като го подложа на обичайните ни тестове.
    Днес реших да подходя малко по-различно, като вместо да ви показвам как аз сглобявам поредната геймърска конфигурация, реших д...
    Здравейте, хора, днешната тема е малко по-различна и няма да е свързана със сглобяване на компютри. Това, което ще ви пок...
    Здравейте хора, в миналата статия ви показах как сглобих новото ми предложение за бюджетно РС в средата на 2019г. В основата н...
    Всички ние обичаме да играем игри на компютрите си, но не винаги имаме възможността да изсипем купища пари, за да можем да под...