|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Геймърска конфигурация за 2000лв!

 

Здравейте, хора,

преди около месец ви попитах каква конфигурация искате да сглобя и тествам? Тогава близо 60% от вас гласуваха за бюджетен компютър  на стойност около 1000лв. 

 

 

 

 

Последните ми две конфигурации бяха именно такива. Вторият по популярност отговор обаче - 21% от запитаните, отговориха, че искат да направя компютър за около 2000лв. И точно това ще направя днес. Без да губим повече време, нека се впуснем в асемблирането!


 

За днешния билд съм се спрял на процесор на Интел от най-новото девето поколение. Все пак последните ми два билда бяха на AMD. Това е процесор  с шест физически ядра и шест треда – Core i5 9600K. 

 

 

 

 

Правилно прочетохте, това е отключен процесор. Може да видите колко тънка е кутията, което е така, защото всички отключени процесори на Интел идват без боксово охлаждане и ще трябва да сложим по-силно. Не случайно избрах него, разликата в цената спрямо другите i5-ци не е чак толкова голяма, но ако сравним с един от най-популярните Core i5 8400, който е клокнат на 2,8 Ghz при максимален турбо бууст до 4 Ghz, то нашият е клокнат на 3,7 Ghz базова честота и достига до 4,6Ghz максимален турбо бууст и при това тук говорим за фабричните настройки. 

 

 

 

 

 

Така че според мен си заслужават тези малко повече пари, които влагаме в него.


 

При това положение дъното няма как да не е с чипсет Z370, защото няма смисъл да си купуваме отключен процесор, ако дъното не поддържа овърклок. Конкретния модел на дъното е на MSI Z370-A Pro. 

 

 

 

 

 

 

Поставям процесора по стандартен начин и затварям шината. 

 

 

 

 

Време е за оперативната памет. Имаме една плочка от 8GB на Kingston Hyper X Fury работеща на 2666Mhz, колкото е изискването за този тип процесори.

 

 

 

 

 

За конфигурация като тази спокойно бихте могли да си сложите и 16 GB това винаги е опция и е нещо, което всеки сам си преценява. В случая аз я оставям осем, тъй като искам да се вместя в бюджета до 2000лв.


 

Време е за нашето охлаждане. Този път то не е просто лукс, а необходимост, защото сме с отключен процесор! Охлаждането, което съм избрал вече сме го ползвали - Arctic Freezer 33 eSport One. Един прекрасен избор ако билдвате геймърски компютър в червено-черната цветова гама. 

 

 

 

 

 

 

Както виждате, той има голям охлаждащ радиатор и идва с един вентилатор и възможност за добавяне на втори. 

 

 

 

 

За да инсталирам охлаждането се налага временно да отстраня вентилатора. Поставям металните планки и ги завинтвам с по едно малко винтче. 

 

 

 

 

Контактната повърхност на охладителя, както виждате е медна. Разнасям върху нея термопастата. 

 

 

 

 

 

 

Разбира се, имам опцията да я нанеса и върху процесора, но аз лично намирам за по-удобно да я сложа върху охладителя първо. Поставям тази крепежна планка от долната част на дъното, така че нейните втулки да се показват през отворите от другата страна.

 

 

 

 

В тях ще завинтим винтовете крепящи охлаждането. Правя го като внимателно завинтвам винтовете на кръст, отначало не толкова силно, за да може всичко да се намести точно.

 

 

 

 

След това идва ред да поставя обратно вентилатора и да го включа към дъното. 

 

 

 

 

В крайна сметка сме готови с инсталирането на процесора, оперативната памет и охлаждането. 

 

 

 

 

Време е да ви представя кутията. Това е Titan 700 от производителя Natec Genesis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според мен изглежда доста впечатляващо, пълната красота на кутията ще разберем едва след като включим готовата машина, защото отпред имаме полу-прозрачен панел и два светещи в червено LED вентилатора.


Премахвам страничните панели, за да разгледаме вътрешността на кутията.

 

 

 

 

Изглежда доста стандартно - с отделение за захранване и хард дискове. Имаме шест предварително завити дистанционни втулки. Част от кабел мениджмънта е предварително направен, може да видите вентилаторите и захранването на предния панел са свързани още с отварянето на кутията. 

 

 

 

 

Първата ми работа е да поставя задната пластина.

 

 

 

 

След това ще си улесня живота и ще сложа захранването преди да завинтя дъното. Нашето захранване е DN 650 – 650W от производителя Deep Cool.

 

 

 

 

Монтирам го без особени затруднения и прекарвам кабелите. Особено важен е кабела за процесора, тъй като ако не го бях прекарал сега после щеше да ми е много трудно да мине от там след като дъното е завинтено.

 

 

 

 

Поставям дъното и внимателно завинтвам всичките шест винта. Първоначално не затягам до край нито един,така че да може добре да се намести дъното.

 

 

 

 

Свързвам след това осем пиновото захранване на процесора и основното захранване на дъното. Продължавам с окабеляването и поставям USB 3.0 кабела, после и останалите кабели.

 

 

 

 

 

Може да видите как всичко е свързано доста прегледно.

 

И сега време е да разбулим най-важната мистерия. Каква видеокарта съм избрал за нашият геймърски звяр? За да се вместим в бюджет от 2000лв можех да избера между два варианта: Nvidia GTX 1060 6GB или Radeon RX 580 8GB. И аз реших да се спра и на двата. Точно така тук на масата имаме версия на MSI Gaming X 1060-ка и до нея RX 580-ка 8GB GTS на производителя XFX.

 

 

 

 

 

Днес разбира се ще инсталирам само едната от двете, за да завършим този билд, но другата седмица ще може да прочетете сравнителен тест на нашата конфигурация с двете карти. Това ще е много интересно, защото ще ви помогне да направите избор, много хора ми пишат с въпрос GTX 1060 или RX 580 е по-добра? Е… другата седмица ще разберем.

 

А сега, за да завършим нашата конфигурация реших да монтирам картата на MSI, защото от чисто естетически съображения ми харесва повече. 

 

 

 

 

 

Цялата ни конфигурация е издържана в черно и червено и картите на MSI много добре си пасват цветово в такива билдове.

Завинтвам прикрепящия болт, поставям осем пиново захранване и виждате връзвам стърчащия кабел с две свински опашки за по-прегледно. 

 

 

 

 

И е време за тестов буут. Всичко протича нормално, конфигурацията изглежда прекрасно сега, когато вентилаторите светят в червено. Гледана отпред тя не свети супер силно, защото стъклото е полу-прозрачно и това придава по-деликатен и не толкова крещящ външен вид.

 

 

 

 

Дори загасих осветлението в стаята си, за да придобиете по-добра представа за това как изглежда машината без цялата тази светлина да се отразява в нея. 

 

 

 

 

И така хора това беше сглобяването на РС с бюджет от 2000лв с най-новия процесор Intel Core i5 9600K и възможност за избор между две видеокарти GTX 1060 и RX 580. Не знам за вас, но аз лично нямам търпение да тествам и двата варианта. А до тогава не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс!

 

 

 

 

 

 

Геймърски компютър ION с процесор Intel i5-9600K и видео карта GTX1060

 

 

 

 

 Геймърски компютър ION с процесор Intel i5-9600K и видео карта RX580 8GB

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днешната тема е малко по-различна и няма да е свързана със сглобяване на компютри. Това, което ще ви пок...
    Здравейте хора, в миналата статия ви показах как сглобих новото ми предложение за бюджетно РС в средата на 2019г. В основата н...
    Всички ние обичаме да играем игри на компютрите си, но не винаги имаме възможността да изсипем купища пари, за да можем да под...
    Здравейте, хора, миналата седмица Ви показах в големи детайли как сглобих новото РС на Разумна цена. Определено това е най-мощ...
    Здравейте хора, време е да направя нов актуален билд за РС на разумна цена. 
    Здравейте, хора, ако се интересувате от механична клавиатура и геймърска мишка с добър сензор и суичове на разумна цена, то дн...