|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Razer Deathadder Expert и Elite - ревю и сравнение

Здравейте, хора,

днес ще направя едно малко по-различно ревю, защото ще разгледам и сравня две различни модификации на една и съща мишка от Razer. Това, което виждате са Deathadder Expert и Deathadder Elite.

Deathadder e една дългогодишна класика и изпитан във времето дизайн на Razer, който има много модификации. Самото име в превод означава смъртоносна усойница.

 

Много се чудех как да подходя към това ревю, тъй като имаме два продукта, макар и много близки, за това първо ще започна с разглеждане на външния вид, ергономията и външните разлики между двата мишока, а после ще продължа с по-задълбочен анализ на технологиите използвани в тях.

 

Първото, което ми направи най-силно впечатление, след като разопаковах и хванах в ръка една от мишките Deathadder бе нейното удобство.

 

 

 

 

Формата е една от най-подходящите лично за мен, на които съм попадал. Мишката е висока и относително голяма, така че добре изпълва шепата ми. Дизайнът не е амбидекстрален - т.е. не е симетричен. Мишката е по-вдлъбната откъм палеца и по-изпъкнала откъм безимения пръст и кутрето. Тя е предназначена за хора, които работят с дясната ръка. От двете страни имаме много качествен гумиран захват.

 

 

 

 

 

Двата допълнителни странични бутони, също за едни от най-удобните за натискане, на които съм попадал. Те са доста широки и суичовете им при натискане се усещат добре. Самата височина на мишката и вдлъбнатостта откъм палеца, пък спомагат за това страничните бутони да не се натискат инцидентно.

            Като цяло естетиката на Deathadder мишките е много добра, единственото което да ги направи дори още по-яки е, ако в предната си част имаха прословутите решетки вдъхновени от Лмборджини Авентадор, както това е в други модели на Razer, като например Razer Naga. 

 

 

 

 

Нека сега поговорим малко за външните разлики между двата мишока. И двете имат практически еднаква форма, размери и тегло от 105 грама. Най-очевидната  разлика е, че Elite версията има два бутона над скрола, които по подразбиране са настроени за ръчно регулиране на DPI-я

 

 

 

 

 

Това всъщност е много удобно и когато ги цъкате Synapse софтуера ви показва малка диаграма, помагаща ви да се ориентирате в това, на колко DPI сте в момента. Тази информация се показва и по време на игра, което е голямо улеснение в случай, че искате да си правите експерименти с чувствителността на мишката по време на игра. При Deathadder Expert настройката за DPI може да се направи единствено през софтуера Synapse.

            Още една козметична разлика е в гумираното рингче на скрола. При Expert то има напречни резки, които оформят релефа, докато при Elite наблюдаваме редове от по три малки издатинки.

 

 

 

 

 

Като цяло ми харесва повече скролът на Elite, защото има по-добро сцепление с пръста.

            При по-внимателно вглеждане откриваме и друга външна разлика. Без да се правят никакви настройки, по подразбиране Deathadder Elite свети в цикличен ефект преминавайки през всички цветове на дъгата. 

 

 

 

 

Светещите елементи и за двата модела са логото на Razer и скролът. Но Deathadder Expret може да свети само в зелено, при това по подразбиране имаме пулсиращ ефект на логото. И както може би сте се досетили вече Deathadder Elite спада към семейството на Hroma продуктите на Razer, което ще рече че има RGB подсветка и прилежащите ефекти към нея. Тези ефекти могат да се избират и настройват чрез Synapse софтуера, но не могат да се сменят ръчно от самата мишка.

 

 

 

 

 

Освен вече демонстрирания ефект на цикличност имаме ефекти като Reactive, където мишката светва за кратко само когато натиснете бутон, Breathing - дишащ ефект, както и може да настроите статичен цвят по ваш избор.

            При Deathadder Expert нямаме такива работи, там единствената настройка е за да включим или изключим подсветката на скрола или логото.

 

 

 

 

 

Това, което ме изуми е, че липсва даже настройка, за да се спре ефекта на  пулсиране на логото и да се настрои на статично светене.

           
 

            Имаме малка разлика и в дизайна на дъното на мишката. Най-очевидното е, че при Expert сензора се намира в лъскаво кръгче при Elite имаме този по тъмен правоъгълник.

 

 

 

 

 

Също така Expert има двойка малки плъзгащи се крачета в предната част, които при Elite са заменени от един по-голям плъзгащ се крак, както и задното краче е станало малко по-широко.

 

            И като стана дума за оптични сензори нека сега преминем към сериозната част, в която говорим за техническите възможности на мишките. Deathadder Expert е с по-стария 4G сензор от 2012г., който поддържа 6400 dpi, докато Elite е с по-новия 5G сензор от 2016г., поддържащ до 16 000 DPI. Нека обаче не се заблуждаваме и двата сензора са изключително прецизни. Те са дело на водещият световен производител Pixart и са съвместна разработка с Razer. Самата цифра 4G и 5G не съм сигурен какво точно означава, най-вероятно е G като Generation - поколение. G също така се използва и за ускорение, но в случая и двете мишки поддържат до 50 G.

 

 

 

 

 

Самата скорост на сензора или възможността му да отчита при движение със съответната скорост е 450 IPS, или което означава инчове за секунда за Deathadder Elite и 200 IPS съответно за Expert.

            Какво значение има това за гейминга. С две думи, ако по време на игра ви се наложи да реагирате мигновено и рязко да преместите мишката, колкото и бързо да я преместите това движение по пада ще бъде прецизно отчетено от сензора.

 

 

 

 

Механичните суичове на Deathadder не отстъпват по качество на сензора и са съвместна разработка със световно известният производител Omron. Само че суичовете на Elite версията поддържат до 50 милиона клика, което е с около 30 милиона повече от стандартната гаранция на Omron суичовете. 

 

 

 

 

 

И така след като разгледахме подробно външния вид и обсъдихме внимателно всяка информация, до която успях да се добера за тези две мишки, нека сега видим и как се представиха по време на тестовете, на които ги подложих.
 

И така първо направих теста с чертане на права линия.

 

 

 

 

Тук не открих осезаема разлика между двете, но сензорите им определено са много прецизни. При чертането на завранкулките имах усещането, че 5G сензора на Elite някак си повече ме слуша и е с една идея по-лесно да ги чертая, но разбира се това е много субективно усещане.

 

 

 

 

Продължавам нататък с теста на Overwatch. Една динамична шутър игра. Отново не можах да почувствам осезаема разлика между двете мишки, но като цяло останах очарован от начина, по който се държаха.

 

 

 

 

 

Формата на мишките е много удобна, което придава стабилност на китката ми. Сензорите бяха изключително прецизни, за което свидетелстват и сериите от убийства, които успях да направя.


 

В заключение мога да кажа, че Razer Deathadder е една геймърска класика, която с малки промени става все по-добра с годините. 

 

 

 

 

 

Тук имаме два модела, като единият е по-нов и освен наличието на RGB подсветка, разполага с по-прецизен сензор. Разликата в цената между двете не е голяма, те са в момента на намаление в Йон Компютърс и могат да се купят за около 100лв, като Expert e 99, докато Elite e 109 намалена от 160. И побързайте, защото коледните промоции са до изчерпване на количествата.

 

Не забравяйте да посетите сайтът на Йон Компютърс, за да се възползвате и от другите коледни намаления!

 

 

 

Razer Deathadder Elite

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, миналата седмица Ви показах в големи детайли как сглобих новото РС на Разумна цена. Определено това е най-мощ...
    Здравейте хора, време е да направя нов актуален билд за РС на разумна цена. 
    Здравейте, хора, ако се интересувате от механична клавиатура и геймърска мишка с добър сензор и суичове на разумна цена, то дн...

RX 570 vs GTX 1650

08 Май 2019
    Здравейте, хора, предишната статия беше ревю и тест на новата видео карта на Nvidia  - GTX 1650. Въпреки, че тестовете по...
    Здравейте, хора, днес ще обсъдим едно много важно събитие в света на гейминга - появата на новата бюджетна геймърска видео кар...

Периферия Marvo

22 Апр 2019
    Здравейте хора, отдавна не сме правили сериозно ревю на геймърска периферия. Днес партньорите ми от Йон компютърс ми пред...