|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Колко добро е РС-то за 1100лв с Ryzen3 2200g и GTX1050Ti?

Здравейте, хора,

преди две седмици в отговор на резултатите от анкетата, която пуснах и съобразявайки се с вашите желания, сглобих примерен геймърски компютър с бюджет 1100лв.

 

 

 

 

То включваше процесорът Ryzen 3 2200g и видео картата Nvidia GTX 1050Ti.

 

 

 

 

Процесор Ryzen 3 2200g

 

 

 

 

 

 

 

Видео карта Nvidia GTX 1050Ti.

 

 

 

 

Сега е време да разберем колко добре можем да играем някои от най-популярните игри на него, а също ще направя и паралелно сравнение с предишната конфигурация, която сглобих. Тя беше много близка по бюджет за малко под 1000лв и включваше процесорът Athlon 200GE и видеокартата GTX 1050 3GB. Двата компютъра са много близки по бюджет и по показатели ще е интересно да се види, колко точно голяма е разликата в пърформънса?


 

И така започнах с тест на процесора чрез Cinebench. При мултикор пърформънс теста получихме резултат от 558 точки, докато при сингъл кор 144. Ако напрвим сравнение с Атлона виждаме, че има съществена разлика при мултикор пърформънса. 

 

 

 

 

 

Това го отдаваме на факта, че Ryzen 3 2200g е с четири физически ядра и четири логически, докато Athlon 200GE има само две физически ядра и четири логически. Освен това Ryzen 3 2200g е клокнат на 3,5GHz  базова и 3,7GHz буустова честота, докато Athlon 200GE работи на 3,2GHz. Това обяснява и разликата в сингълкор пърформънса.


 

Следващият бенчмарк е Unigine Superposition. Тук пуснах теста първо на High настройка и получих резултат от 3760 точки. 

 

 

 

 

След това реших да пробвам как стоят нещата и на Extreme и там получих само 1304 точки.

 

 

 

 

Може да видите и сравнението между двата теста на сегашната конфигурация и тази с Athlon 200GE и GTX 10503GB.

 

 

 

 

 

Доста съществена разлика според мен.


 

Нататък, продължаваме с първата игра, това е Far Cry V. Тук проведох три последователни теста на Ultra, High и Normal настройки. Разликата не беше чак толкова голяма, например средните кадри за секунда при Ultra са 41, а при Normal 47. При всички положения играта се държеше стабилно над 30 кадъра за секунда и определено под 60. Ето сравнение на средните FPS  с Атлона и GTX 1050 3GB при трите настройки.

 

 

 

 

 

Отново нямаме някаква супер-драматична разлика. Най-вероятно Far Cry V не е много CPU зависима игра, тъй че по-слабият процесор не повлиява толкова много.


 

Време е да видим и как се справихме на най-новата игра за Кака Лара - Shadow of the Tomb Raider. Тук проведох два теста, на High и на Medium при-сет, като и в двата случая беше изключена настройката за Anti-Aliasing. В първия случай имахме средно 37 FPS при 5791 рендърнъти кадъра, а при по-ниската настройка получихме 39 средни кадъра за секунда при 6075 рендърнати кадъра. Може да видите и сравнението с Атлонската конфигурация, разлика от около 6-7 кадъра за двете настройки, което за нормален гейминг са изключителкно критични, т.е. тази конфигурация се ще се държи достатъчно стабилно при ниски и средни настройки.

 

 

 

 

Не може да минем и без GTA V. Направих два последователни теста на максимални настройки без Anti-aliasing и на Normal настройки отново без Anti-Aliasing. Може да видите в първия случай получих средно 60-70 кадъра за секунда на различните сцени. 

 

 

 

 

При настройка Normal имах в повечето случай около 100 кадъра за секунда средно. Реших да направя и сравнение с теста на Normal настройки с Атлонската конфигурация, която също не беше дала лоши резултати, но все пак средния FPS беше под 100. 

 

 

 

 

И така преминаваме към една много съществена игра CS:GO. Тук тествах при максимални настройки и получих доста добри резултати от 150 средни FPS, 82 минимални и 231 максимален FPS. И тук може да видите имаме една от най-съществените разлики в сравнение с конфигурацията за под 1000лв.

 

 

 

 

Това се дължи на факта че CS:GO e CPU intensive игра, за това разликата в процесорите се усеща толкова силно.


 

Донякъде същото може да се каже и за Overwatch. Тествах на High присет и получих средни кадри за секунда от 114, минимални 76 и максимални 156. Може да направите сравнение с конфигурацията от 1000лв. 

 

 

 

 

За сметка на това при Fortnite нямаше голяма разлика. Може да видите резултатите на конфигурацията и сравнението с предишната.

 

 

 

 

 

Разликата между средните и максималните кадри за секунда е доста малка, а минималните са направо еднакви.

 

И последната игра, която тествах беше Player Unknown’s Battlegrounds. На Medium настройки тук имахме 55 средни кадри за секунда при 11 минимални и 99 максимални. Знаете PUBG е доста тежичка игра и това ясно се вижда от резултатите. Които между другото не са много по-различни от тези на конфигурацията с Athlon 200GE и GTX 1050 3gb. Може да видите графиката, средните и минималните кадри за секунда са практически еднакви, имаме по-съществена разлика единствено в максималните. 

 

 

 

 

 

И така време е да направим два извода, първо че нашата конфигурация с процесор Ryzen 3 2200g и GTX 1050ti е една много добре оптимизирана бюджетна конфигурация. За цена от едва 1100лв, което при днешните цени на хардуера наистина не е много,  получаваме машина, която се справя доста добре с игрите. Ако трябва обаче да я сравним с още по-евтината конфигурация с Athlon 200GE и GTX 1050 3GB, положението става интересно. Изводът, който мога да направя в този случай е, че там където натоварването на процесора е от голямо значение имаме по-съществена разлика между двете. Както беше  в теста на Cinebench и в игри, като CS:GO и Overwatch. Тъй като обаче между GTX 1050 ti и GTX 1050 3gb няма супер голяма разлика (двете имат еднакъв брой Куда ядра), там където е от решаващо значение силата на видео картата резултатите са доста близки.

 

Надявам се теста на това РС и сравнението му с малко по-слабата версия да е бил полезен и интересен за вас. Ако искате да намирате още интересна и ползна информация не забравяйте да следите блога на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих РС с бюджет 2000лв, което включваше процесора на Intel от най-новото девето покол...
    Здравейте, хора, преди около месец ви попитах каква конфигурация искате да сглобя и тествам? Тогава близо 60% от вас гласув...
    Здравейте, хора, днес ще направя едно малко по-различно ревю, защото ще разгледам и сравня две различни модификации на една...
    Здравейте, хора, преди две седмици в отговор на резултатите от анкетата, която пуснах и съобразявайки се с вашите желания,...
    Здравейте хора, днес ще ви представя Ornata Chroma от производителя Razer. Една наистина интересна геймърска клавиатура.
  Здравейте, хора, миналата седмица ви пуснах анкета в канала ми с въпроса какъв да бъде следващият компютър, който да направя за вас и ка...