|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Колко добро е РС-то за 1100лв с Ryzen3 2200g и GTX1050Ti?

Здравейте, хора,

преди две седмици в отговор на резултатите от анкетата, която пуснах и съобразявайки се с вашите желания, сглобих примерен геймърски компютър с бюджет 1100лв.

 

 

 

 

То включваше процесорът Ryzen 3 2200g и видео картата Nvidia GTX 1050Ti.

 

 

 

 

Процесор Ryzen 3 2200g

 

 

 

 

 

 

 

Видео карта Nvidia GTX 1050Ti.

 

 

 

 

Сега е време да разберем колко добре можем да играем някои от най-популярните игри на него, а също ще направя и паралелно сравнение с предишната конфигурация, която сглобих. Тя беше много близка по бюджет за малко под 1000лв и включваше процесорът Athlon 200GE и видеокартата GTX 1050 3GB. Двата компютъра са много близки по бюджет и по показатели ще е интересно да се види, колко точно голяма е разликата в пърформънса?


 

И така започнах с тест на процесора чрез Cinebench. При мултикор пърформънс теста получихме резултат от 558 точки, докато при сингъл кор 144. Ако напрвим сравнение с Атлона виждаме, че има съществена разлика при мултикор пърформънса. 

 

 

 

 

 

Това го отдаваме на факта, че Ryzen 3 2200g е с четири физически ядра и четири логически, докато Athlon 200GE има само две физически ядра и четири логически. Освен това Ryzen 3 2200g е клокнат на 3,5GHz  базова и 3,7GHz буустова честота, докато Athlon 200GE работи на 3,2GHz. Това обяснява и разликата в сингълкор пърформънса.


 

Следващият бенчмарк е Unigine Superposition. Тук пуснах теста първо на High настройка и получих резултат от 3760 точки. 

 

 

 

 

След това реших да пробвам как стоят нещата и на Extreme и там получих само 1304 точки.

 

 

 

 

Може да видите и сравнението между двата теста на сегашната конфигурация и тази с Athlon 200GE и GTX 10503GB.

 

 

 

 

 

Доста съществена разлика според мен.


 

Нататък, продължаваме с първата игра, това е Far Cry V. Тук проведох три последователни теста на Ultra, High и Normal настройки. Разликата не беше чак толкова голяма, например средните кадри за секунда при Ultra са 41, а при Normal 47. При всички положения играта се държеше стабилно над 30 кадъра за секунда и определено под 60. Ето сравнение на средните FPS  с Атлона и GTX 1050 3GB при трите настройки.

 

 

 

 

 

Отново нямаме някаква супер-драматична разлика. Най-вероятно Far Cry V не е много CPU зависима игра, тъй че по-слабият процесор не повлиява толкова много.


 

Време е да видим и как се справихме на най-новата игра за Кака Лара - Shadow of the Tomb Raider. Тук проведох два теста, на High и на Medium при-сет, като и в двата случая беше изключена настройката за Anti-Aliasing. В първия случай имахме средно 37 FPS при 5791 рендърнъти кадъра, а при по-ниската настройка получихме 39 средни кадъра за секунда при 6075 рендърнати кадъра. Може да видите и сравнението с Атлонската конфигурация, разлика от около 6-7 кадъра за двете настройки, което за нормален гейминг са изключителкно критични, т.е. тази конфигурация се ще се държи достатъчно стабилно при ниски и средни настройки.

 

 

 

 

Не може да минем и без GTA V. Направих два последователни теста на максимални настройки без Anti-aliasing и на Normal настройки отново без Anti-Aliasing. Може да видите в първия случай получих средно 60-70 кадъра за секунда на различните сцени. 

 

 

 

 

При настройка Normal имах в повечето случай около 100 кадъра за секунда средно. Реших да направя и сравнение с теста на Normal настройки с Атлонската конфигурация, която също не беше дала лоши резултати, но все пак средния FPS беше под 100. 

 

 

 

 

И така преминаваме към една много съществена игра CS:GO. Тук тествах при максимални настройки и получих доста добри резултати от 150 средни FPS, 82 минимални и 231 максимален FPS. И тук може да видите имаме една от най-съществените разлики в сравнение с конфигурацията за под 1000лв.

 

 

 

 

Това се дължи на факта че CS:GO e CPU intensive игра, за това разликата в процесорите се усеща толкова силно.


 

Донякъде същото може да се каже и за Overwatch. Тествах на High присет и получих средни кадри за секунда от 114, минимални 76 и максимални 156. Може да направите сравнение с конфигурацията от 1000лв. 

 

 

 

 

За сметка на това при Fortnite нямаше голяма разлика. Може да видите резултатите на конфигурацията и сравнението с предишната.

 

 

 

 

 

Разликата между средните и максималните кадри за секунда е доста малка, а минималните са направо еднакви.

 

И последната игра, която тествах беше Player Unknown’s Battlegrounds. На Medium настройки тук имахме 55 средни кадри за секунда при 11 минимални и 99 максимални. Знаете PUBG е доста тежичка игра и това ясно се вижда от резултатите. Които между другото не са много по-различни от тези на конфигурацията с Athlon 200GE и GTX 1050 3gb. Може да видите графиката, средните и минималните кадри за секунда са практически еднакви, имаме по-съществена разлика единствено в максималните. 

 

 

 

 

 

И така време е да направим два извода, първо че нашата конфигурация с процесор Ryzen 3 2200g и GTX 1050ti е една много добре оптимизирана бюджетна конфигурация. За цена от едва 1100лв, което при днешните цени на хардуера наистина не е много,  получаваме машина, която се справя доста добре с игрите. Ако трябва обаче да я сравним с още по-евтината конфигурация с Athlon 200GE и GTX 1050 3GB, положението става интересно. Изводът, който мога да направя в този случай е, че там където натоварването на процесора е от голямо значение имаме по-съществена разлика между двете. Както беше  в теста на Cinebench и в игри, като CS:GO и Overwatch. Тъй като обаче между GTX 1050 ti и GTX 1050 3gb няма супер голяма разлика (двете имат еднакъв брой Куда ядра), там където е от решаващо значение силата на видео картата резултатите са доста близки.

 

Надявам се теста на това РС и сравнението му с малко по-слабата версия да е бил полезен и интересен за вас. Ако искате да намирате още интересна и ползна информация не забравяйте да следите блога на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте хора, в миналата статия ви показах как сглобих новото ми предложение за бюджетно РС в средата на 2019г. В основата н...
    Всички ние обичаме да играем игри на компютрите си, но не винаги имаме възможността да изсипем купища пари, за да можем да под...
    Здравейте, хора, миналата седмица Ви показах в големи детайли как сглобих новото РС на Разумна цена. Определено това е най-мощ...
    Здравейте хора, време е да направя нов актуален билд за РС на разумна цена. 
    Здравейте, хора, ако се интересувате от механична клавиатура и геймърска мишка с добър сензор и суичове на разумна цена, то дн...

RX 570 vs GTX 1650

08 Май 2019
    Здравейте, хора, предишната статия беше ревю и тест на новата видео карта на Nvidia  - GTX 1650. Въпреки, че тестовете по...