|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Razer Ornata Chroma – Една удобна и светеща клавиатура

Здравейте хора,

днес ще ви представя Ornata Chroma от производителя Razer. Една наистина интересна геймърска клавиатура.

 

 

 

 

 

Започвам с уточнението, че Ornata Chroma e RGB версията на клавиатурата Ornata, която в нейния оригинален вариант се предлага само с класическата рейзърско-зелена подсветка.

 

Правим бърз ънбоксинг на клавиатурата. Като всеки продукт на Razer и тук е вложено доста внимание в опаковката. Виждате това прилежно сложено джобче, което съхранява документите.

 

 

 

 

Вътре в кутията вадим първо самата клавиатура, а под нея се намира отделната подложка за ръце, за която ще говорим след малко.


 

Това, което веднага ни прави впечатление във външния вид е, че имаме една пълноразмерна клавиатура, тоест има и нъмпад. Дизайнът е изключително изчистен, ако подсветката не се включи,  клавиатурата изобщо не се набива на очи. 

 

 

 

 

Освен стандартните бутони, нямаме никакви макро бутони или мултимедийни клавиши. Мултимедийните функции се изпълняват от някои F бутони в съчетание с бутонът Fn. Височината на клавишите е определена от самия производител като mid-size - тоест средни по размер. Нито много високи, нито напълно плоски. 

 

 

 

 

 

 

Отдолу клавиатурата е снабдена с гумирани крачета, за да не се пързаля лесно по масата. Имаме обичайните повдигащи се задни крачета и четири отвора за изтичане на течност в случай, че залеем клавиатурата си. 

 

 

 

 

Въпреки това клавиатурата не се води водоустойчива, тъй че не си правете експерименти.  Особено впечатление ми направиха каналите за кабел мениджмънт. Така може да прекарате кабела от три посоки и той ще излезе без да повдига клавиатурата.

 

 

 

 

Може би най-интересният въпрос за всяка геймърска клавиатура е какви са суичовете. Дали са мембранни или механични. Отговорът в нашия случай е - по малко и от двете. Производителите сами описват продукта си като Mecha-membrane или съчетание между механична и мембранна клавиатура. 

 

 

 

 

На уеб страницата на Рейзър може да се види схема на хибридния клавиш и сравнение между трите вида: механичен, мембранен и меха-мембранен суич. 

 

 

 

 

Най-общо казано в основата си имаме класическа гумена мембрана, която осигурява пружиниращата функция. Тя лесно може да се види при премахване на един от бутоните.

 

 

 

 

Самото бутонче, като устройство, наподобява това на мембранните клавиатури. В единия край на леглото, в което бутона влиза имаме малка метална пластинка, която създава механичното кликане, което чуваме и усещаме при натискане на клавишите. 

 

 

 

 

 

По този начин усещаме по-добра физическа обратна връзка, ясно разграничаваща момента, в който бутона е натиснат и когато не е. Звукът на кликането на бутоните наподобява този на зелените суичове на рейзър, но е малко по-тихичък в сравнение с тях.


 

Нека обърнем и малко внимание на специалната приставка, която идва с клавиатурата. Това е ергономична подложка на ръце.

 

 

 

 

Както знаете, аз обичам клавиатурите да имат подложки за ръце, като в повечето случаи те представляват пластмасово разширение на самата клавиатура, където да можете да подпрете китката си.

 

 

 

 

Рейзър са извели тази идея на ново ниво, като вече са произвели отделна приставка, която да върши тази работа. В горната си част подложката е мека и има кожена възглавничка. Наистина е много мека и приятна на допир. Отдолу също като самата клавиатура, подложката има гумирани крачета, за да се крепи по-здраво на масата. 

 

 

 

 

Подложката и клавиатурата се свързват единствено с помощта на магнити. Няма никаква механична връзка между тях, което от една страна прави свързването им много лесно, но от друга ако местите клавиатурата странично, това води до разминаване с подложката и трябва да намествате двете неща. 

 

 

 

 

Спазвайки добрата традиция при тестване на клавиатури, аз написах това ревю използвайки Ornata Chroma заедно с ергономичната подложка за ръце и трябва да кажа, че останах доста доволен.

 

 

 

 

Подложката е наистина удобна по начин, по който не бях изпитвал до сега.

 

Нека разгледаме някои от техническите спецификации, които интересуват геймърите. За съжаление не успях да открия информация за полинг рейта и времето за реакция на клавиатурата. Но за сметка на това тя има анти-гоустинг позволяващ едновременно натискане на до десет бутона, без това да повлияе на независимото отчитане на всеки един клик.

 

 

 

 

Отстрани имаме два допълнителни индикатора. Мигащата в червено буква “М” означава, че сме готови да записваме макро комбинация и това се активира с натискане на Fn и F9. 

 

 

 

 

 

До нея се намира символът за гейминг мод, който се активира с Fn и F10. При гейминг мода се изключва Windows бутона, така че при случайно натискане да не се минимизира играта Ви.  В допълнение чрез специалния Synapse софтуер на Razer, за който ще говорим след малко можете да изберете да деактивирате и клавишните комбинации alt+f4 и alt + tab, когато сте в гейминг мод.


 

И накрая нека обърнем внимание на RGB LED подсветката на Ornata Chroma. Тя поддържа 16,8 милиона цвята и поддържа няколко от прословутите ефекти на Razer. Вадейки я от кутията по подразбиране е активиран ефектът, при който цветовете бавно се променят преминавайки през целия спектър.

 

 

 

 

Уникален ефект за тази клавиатура е Fire, при който копчетата се озаряват в такива трептящи нюанси сякаш гори огън в камина.

 

 

 

 

Някои добре познати режими са Wave, при което имаме вълни от сменящи се цветове, 

 

 

 

 

 

 

Ripple мод е подобен на Reactive, но при него се получават концентрични вълни. 

 

 

 

 

Star light е друг интересен ефект, при който можете да направите копчетата да мигат с два цвята имитирайки звездно небе. 

 

 

 

 

С помощта на софтуера Synapse, можете да модифицирате различните светещи режими, като да изберете цвят на едноцветните такива, да изберете скорост на променящите се режими, което ви дава още повече възможности за персонализация на клавиатурата. 

 

 

 

 

Това, което не ми хареса е, че веднъж настроени режимите не могат да се сменят от самата клавиатура чрез проста клавишна комбинация. Нещо, което е така при много много други производители, включително и бюджетни такива. Тук, за да смените от Wave на Fire примерно или на който и да е друг ефект трябва да влезете в Synapse интерфейса и да го направите от там.


 

Като цяло съм доволен от клавиатурата Razer Ornata Chroma. Тя има изчистен дизайн, с RGB LED подсветка с интересни режими. Специалната ергономична подложка за ръце наистина допринася много за удобството при работа, а механично-мембранните бутони издават приятен кликащ звук.

 

 

 

 

Нека да благодарим на партньорите ми от Йон Компютърс, които предоставиха клавиатурата на Рейзър за тестване и не забравяме, че в момента тече геймърската коледа в магазина на Йон Компютърс. Тази седмица са намалени клавиатури, мишки и падове, включително и Орнатата, която разгледахме в днешното видео.

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте хора, в миналата статия ви показах как сглобих новото ми предложение за бюджетно РС в средата на 2019г. В основата н...
    Всички ние обичаме да играем игри на компютрите си, но не винаги имаме възможността да изсипем купища пари, за да можем да под...
    Здравейте, хора, миналата седмица Ви показах в големи детайли как сглобих новото РС на Разумна цена. Определено това е най-мощ...
    Здравейте хора, време е да направя нов актуален билд за РС на разумна цена. 
    Здравейте, хора, ако се интересувате от механична клавиатура и геймърска мишка с добър сензор и суичове на разумна цена, то дн...

RX 570 vs GTX 1650

08 Май 2019
    Здравейте, хора, предишната статия беше ревю и тест на новата видео карта на Nvidia  - GTX 1650. Въпреки, че тестовете по...