|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Ревю на геймърска мишка Cougar 450M

Здравейте, хора,

днес ще ви представя геймърската мишка  Cougar 450M версията Iron Gray. Какво можем да очакваме от този интересно изглеждащ мишок ще разберем сега!

 

 

 

Мишката Cougar 450M Iron Gray идва на цена от около 70лв., което за България, както много други продукти на Cougar влиза в категорията на средния клас. В световен мащаб обаче, в Европа и в САЩ с подобна цена от около 30$ тази мишка се счита за бюджетен геймърски клас. Казвам ви това, защото преди да започнем да говорим за външния вид, за ергономията и другите характеристики на мишката, искам да се спра на сериозните неща, а именно на сензора и на суичовете, които са използвани за направата на тази мишка. А те са много обещаващи.

 

 

 

 

Оптичният сензор е не кой да е, ами добре известният Pixart PMW3310DH. Това е един от най-добрите оптични сензори и обикновено се поставя в много по-висок клас и съответно много по-скъпи мишки. Същото може да се каже и за Omron суичовете на предните бутони, които обикновено намират приложение в скъпите модели. Те се отличават с много добра бързина и прецизност и с чудесна осезателна обратна връзка при натискане.

 

 

 

 

 

Предназначени са да издържат по пет милиона клика. Всичко това прави мишката на Cougar едно от най-добрите, предложения за цената, на която се предлага.


 

Сега нека обърнем внимание и на подробностите. Cougar 450М навсякъде се рекламира със своя Амбидекстрален дизайн. В превод това означава, че мишката има симетричен дизайн, тя е еднаква от двете страни.

 

 

 

 

Това я прави еднакво удобна както за левичари, така и за десничари. 

 

 

 

 

Тя има осем програмируеми бутона - основните два предни, скролът, бутонът над скролът, който по подразбиране се използва за смяна на DPI режима и страничните двойки бутони от ляво и от дясно. Но както съм отбелязвал в ревютата и при други модели с подобен симетричен дизайн, двойката бутони откъм безименния пръст трудно биха могли да се използват, тъй че в зависимост от това дали сте левичар или десничар, ще използвате едната или другата двойка бутони. Това е поне моето лично мнение, не знам, може би има хора които могат да се възползват и от четирите бутона.


 

Основният цвят на корпуса е в приятен тъмносив цвят, а елементът около скрола, както и DPI бутона са светъл металик. Страничните бутони са част от красиво изглеждащи оранжеви линии.

 

 

 

 

Мишката има два светещи елемента, логото на Cougar и надписа на DPI бутона. Те по подразбиране светят в оранжево, но иначе са снабдени с RGB подсветка и с помощта на специалния софтуер могат да бъдат настройвани да светят по различни начини, включително и  дишащ ефект, при който си сменят цветовете.

 

 

 

 

От двете страни имаме гумиран захват, който е доста твърдичък. Същото може да се каже и за скрола на мишката, който пък е закрепен по доста интересен начин, така че оста да е видима както отгоре, така и от долу.

 

 

 

 

 

В долната си част мишката има три крачета, които лесно се плъзгат по пада, логото на Cougar и надписа 450М Gaming Mouse.

Въпросният оптичен сензор на Pixart, който така ентусиазирано похвалих в началото на клипа поддържа до 5000DPI, но аз лично открих че ми е най-удобно да го ползвам на една от стандартните настройки от 1600 DPI. С помощта на специалният софтуер на Cougar можете да си играете в детайли с всички тези настройки за DPI,  да си запазвате различни профили и т.н.

 

 

 

 

Също така софтуерът служи ако искате да преназначавате различните бутони, което става съвсем лесно чрез драг енд дропване на съответната функция върху бутона. 

 

 

 

 

Естествено, чрез софтуера можете да си правите различни профили и настройки за светлинната RGB декорация на мишката.

 

 

 

 

Преди да направя заключението си за Cougar 450M, реших да подложа мишката на няколко истински теста. Първият беше да опитам да начертая права линия във фотошоп.

 

 

 

 

 

Естествено няма как тя да стане идеално права, защото ръката ми допуска грешки, но при този тест се усеща много добре, дали сензора на мишката е прецизен или не. Заключението ми беше, че сензора наистина е много прецизен и не ме затруднява по никакъв начин. Мога да чертая линии и да изписвам фигури толкова точно, колкото собствената ми ръка позволява.


 

След това направих гейминг тест на играта Overwatch, която е подходящо за случая Е-спорт заглавие.

 

 

 

 

 

Тук мишката наистина ме зарадва, отново се усети прецизността в движенията, когато уверено можех да следвам бързо движещите се цели, докато се опитвам да ги напълня с пулсови куршуми.

 

В заключение мога да кажа, че останах много доволен от мишката. 

 

 

 

 

 

В хардуерно отношение тя има чудесен сензор и суичове, от които няма какво повече да се желае. Дизайнът и е доста консервативен, като тя е едновременно удобна, добре изглеждаща без да е нещо супер крещящо. Размерът и е достатъчно голям, така че удобно да попадне в ръцете ми и вероятно ще е удобна на повечето хора, без да притежава някои от гъзариите на по-високите класове, като възможност за добавяне на тежести, промяна на размера и формата и т.н. Ако търсите мишка, чието изпълнение да се доближава максимално до преимиум моделите, но бюджетът ви е под 100лв. то спокойно можете да заложите на Cougar 450M  и няма да сбъркате.


 

Няма да сбъркате и ако редовно следите блогът на Йон Компютърс. Така ще сте наясно с новостите в геймърската периферия.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Ревю на Radeon 7

21 Фев 2019
    Здравейте, хора и добре дошли в тази специална статия, в която ще ви покажа най-новата видео карта на AMD - Radeon VII.
    Здравейте, хора и добре дошли в тази много важна статия, в която ще ви покажа как можете да овърклокнете процесора си. За целт...
Здравейте хора, миналата седмица сглобих конфигурация с новата  видеокарта Asus RTX 2060 6GB, както също и новия процесор на Intel - Core...
    Здравейте хора, нямам търпение да ви покажа новата конфигурация, която сглобих. Този път в нея има две неща, които ме карат...

RX 580 8GB VS RX 580 4GB

28 Яну 2019
    Здравейте, хора, миналата седмица ви занимавах със сравнителния тест между видеокартите Radeon RX 580 8GB и Nvidia GTX 1060...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих РС с бюджет 2000лв, което включваше процесора на Intel от най-новото девето покол...