|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Be Quiet! Silent Base 601 – ревю на кутия от висок клас

            Здравейте, хора,

в някои от стиите за сглобяване на конфигурация сме използвали доста готини и сложно конструирани кутии, за които съм заявявал, че можем да направим цяло отделно ревю, ако трябва да се изброят всичките им интересни особености. Именно това ще направим днес - детайлно ревю на компютърната кутия Be Quiet Silent Base 601 - Window - версията, която се различава от обикновената с наличието на прозрачен страничен капак от закалено  стъкло.

 

 

 

 

Започваме с външен оглед на кутията. Тя има доста изчистен и елегантен дизайн. Направена е от солидни материали, за което свидетелства теглото ѝ от 10 килограма. В предната част виждаме тези декоративни кантове в оранжев цвят. Същата кутия се предлага и във варианта със сиво или изцяло черна. Именно оранжевите декоративни кантове всъщност обграждат основните вентилационни отвори в предната част на кутията, която иначе е доста изчистена. Всичките бутони, букси и USB 3.0 портове са поместени отгоре.

 

 

 

 

Там се намира и три степенен ключ за регулиране скоростта на вентилаторите. В горната част виждаме също и тези вентилационни процепи.

 

 

 

 

В задната част ни правят впечатление, ето тези пластини, които затварят отвори предназначени за вертикален монтаж на видео картата.

 

 

 

 

Това е интересно, защото малко кутии го поддържат. Отдолу имаме тип монтаж на захранването, при който цялата тази правоъгълна пластина се отвинтва и после се завинтва обратно заедно със захранването.

 

 

 

 

Интересен и много удобен е начинът, по който можем да отворим страничните капаци. Това се случва чрез натискане на ето този бутон отзад, които освобождават задържащ механизъм.

 

 

 

 

 

Така капакът се открехва, а след това с издърпване нагоре се отстранява изцяло. Поставянето му е също толкова лесно, като той просто си щраква на мястото.

            Предният капак, също се отстранява много лесно, чрез издърпване нагоре. Така той дава достъп до праховия филтър, който е отново лесен за махане и почистване.

 

 

 

 

Интересна подробност е, че от вътрешната страна на капака имаме лист от шумоизолираща пяна. Същият дебел слой е разположен и по вътрешността на задния страничен капак.

 

 

 

 

 

Във версията на кутията, която няма прозорец и двата странични капаци са шумоизолирани по този начин. Това показва желанието на Be Quiet да бъдат верни на името си и наистина да осигурят една безшумна кутия.   


 

Отдолу под кутията имаме дълъг филтър, който се издърпва чрез ето тази дръжка през предната част.

 

 

 

 

Като цяло съм доволен от защитата от прах и филтрите, с които Silent Base 601 разполага. Намирайки се отдолу, можем да обърнем внимание и на гумираните крачета.

 

 

 

 

След като обходихме подробно екстериора на Silent Base 601 е време да отстраним двата странични капака и да се вгледаме във вътрешността.

 

 

 

 

Кутията разполага с пластмасова преграда, която разделя основното отделение от “мазето”, където се намира захранването и кошът за хард дискове. Правят ни впечатление оранжевите гумени отвори, предназначени за прокарване на кабели и по-добър кабел мениджмънт. Въздушният поток на кутията се осигурява от преден и заден 140 милиметрови вентилатори, като отпред има опция за разполагане на още един.

 

 

 

 

Перките на вентилаторите на Be Quiet имат специален противошумен дизайн, което вероятно не учудва никого. В горната част след отвиването на два винта, можем да извадим ето тази интересно изглеждаща решетка.

 

 

 

 

Целта е да се улесни монтирането на горни вентилатори в случай, че имаме такова желание. Аз лично не бих ви препоръчал да слагате повече от един в задния край, защото покрива на кутията просто не разполага с повече въздушни отвори. Може да обърнете внимание, след и без други тесните отвори, които съвпадат с първото място за вентилатор, нататък имаме лист от познатата шумоизолираща пяна.

 

 

 

 

В предната част до вентилатора има две пластини, които могат да бъдат премахнати.

 

 

 

 

Първата, освобождава по-широко място, така че да може да се помести радиатор за водно охлаждане. Това и факта, че отпред нямаме никакви кошници за хард дискове, прави кутията доста подходяща за водно охлаждане. 

 

 

 

 

 

Другата по-голяма и квадратна пластина ни позволява да разположим там допълнителен вентилатор, който да смуче въздух от долу на горе и по-този начин да допринася за охлаждането както на основното отделение, така и на намиращите се точно под него хард дискове.

           

            Обръщайки кутията отзад, откриваме специалната кошница побираща два хард диска. Тя се изважда, чрез отвинтване на три ръчно отвинтващи се винта.

 

 

 

 

Впечатление правят оранжевите гумени, анти-вибрационни втулки. До хардовете се намира отделението за захранване, единственото интересно тук са ето тези крачета от пяна, които също имат анти-вибрационно и шумоизолиращо действие. 

 

 

 

 

В горната част на гърба намираме ето тази лесно отстраняваща се пластина. На нея могат да се монтират две 2,5 инчови SSD-та.

 

 

 

 

Време е да проверим съдържанието на кутията с аксесоарите. Наред с нормалните винтчета и дитанционни втулки откриваме доволно количество велкро ленти, за сплитане на кабелите.

 

 

 

 

Освен това имаме допълнителна кошница за монтаж на хард диск. Именно тук се разкрива многофункционалността и идеята за модуларност на кутията. В предната част, където ви казах, че няма нито една кошница за хард дискове, всъщност се намират ето тези пет пластмасови пластини.

 

 

 

 

Отстраняването на всяка една от тях, дава възможност за монтаж на 3,5 инчови хард дискове.

 

 

 

 

Ако сте като мен и имате машина с много хард дискове, може да си наредите цели пет тука, в допълнение към долните два.


 

В заключение мога да кажа, че Be Quiet Silent Base 601 е една кутия, която отговаря на името си. Тя е направена с внимание към шумоизолацията, същевременно предлага един добър  и изчистен дизайн без RGB осветление и нищо крещящо. Има умерена многофункционлност идваща от възможността за добавяне на допълнителни места за хард дискове, водно охлаждане и т.н.

 

 

 

 

 

Желанието за постигане на шумоизолация обаче е причина и за най-голямата слабост на Silen Base 601, а именно относително ограничения въздушен поток. В предната част той идва само от малките странични отвори. В горната част стремежа за шумо-изолация е оставил само малки цепнатинки за въздух и то достатъчни за само един вентилатор.

Резултатът от всичко това е, че в спокойно състояние, в каквото много хора използват компютрите си 90% от времето, системата би била изключително тиха. Това е от голямо значение в случаите, когато не искате машината да ви бръмчи, докато браузвате в интернет, отговаряте на служебни имейли или си пишете курсовата работа.

От друга страна при високи натоварвания, ограничения въздушен поток ще наложи вентилаторите да се въртят по-бързо, което от своя страна би довело до повече шум. Това обаче вероятно ще се случва, докато играете и така или иначе слухът ви е ангажиран със силните звукови ефекти на играта.

Тъй, че Be Quiet Silent Base 601 попада в точно определена ниша на потребители, търсещи елегантен и функционален дизайн за машина, която да е тиха през повечето време. Ако сте фен на RGB осветлението или сте овърклокър, търсещ максимално добър въздушен поток, то за вас вероятно има по-подходящи решения.

 

В близко бъдеще можете да очаквате още доста интересни статии във връзка с ревюта на различен хардуер, така че не пропускайте да следите блогът на Йон Компютърс!

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, миналата седмица Ви показах в големи детайли как сглобих новото РС на Разумна цена. Определено това е най-мощ...
    Здравейте хора, време е да направя нов актуален билд за РС на разумна цена. 
    Здравейте, хора, ако се интересувате от механична клавиатура и геймърска мишка с добър сензор и суичове на разумна цена, то дн...

RX 570 vs GTX 1650

08 Май 2019
    Здравейте, хора, предишната статия беше ревю и тест на новата видео карта на Nvidia  - GTX 1650. Въпреки, че тестовете по...
    Здравейте, хора, днес ще обсъдим едно много важно събитие в света на гейминга - появата на новата бюджетна геймърска видео кар...

Периферия Marvo

22 Апр 2019
    Здравейте хора, отдавна не сме правили сериозно ревю на геймърска периферия. Днес партньорите ми от Йон компютърс ми пред...