|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Бюджетно РС с AMD Athlon 200GE и GTX 1050 3GB

 

 

Здравейте, хора,

днес ще ви покажа как сглобих една много бюджетна конфигурация с процесор и видеокарта каквито не сме използвали никога до сега.

 

 

 

 

AMD наскоро изкараха нов процесор от тяхната бюджетна Athlon серия. Тази серия горе долу отговаря като клас на интелските Пентиуми. Новият Athlon 200GE притежава две физически и четири логически ядра, работи на тактова честота от 3.2 GHz и е направен по последната 14 нанометрова транзисторна технология. Цената на процесора е само 119лв към момента, а сокета е същият като на всички процесори от Ryzen и Ryzen 2 поколенията - AM4.

 

 

Бюджетно РС с процесор AMD Athlon 200GE

 

 

Интересното за този процесор е, че притежава вградена Vega 3 графика. Това означава, че има общо три графични Vega ядра. Със сигурност, когато тествам конфигурацията ще изпробвам и тази вградена графика, за да разбера колко добра е и дали става поне за лек гейминг.

Но, нашата конфигурация няма да разчита на вградената графика защото съм предвидил една видеокарта, която до сега никога не сме тествали - GTX 1050 3GB. Тази карта се появи доста след 1050 2GB и 1050Ti, и много от вас ме молеха да я тествам така, по тази причина днес точно това ще направим. Ако се вгледаме по-внимателно в спецификациите на 1050 3GB ще разберем, че тя е много интересен хибрид между двете по-стари карти.

 

 

Бюджетно РС с Gigabyte Geforce GTX 1050 3GB

 

 

Освен очевидната разлика от 1 GB видео - памет, имаме същия брой куда ядра 768, както при по-мощната 1050ti. Обикновената 1050 има само 640, следователно по-малко изчислителна мощ. Това е хубаво, обаче ширината на шината на паметта тук е 96 bit, което е странно, защото дори по слабата 1050 2GB е 128 битова.


Всичко това обаче, ще видим как се отразява на пърформънса в нашия тест, който ще проведа следващия път. А сега нека се съсредоточим върху сглобяването на нашата кофнигурация.


Разпечатвам дъното. Asrock A320M-HDV. Една наистина бюджетна дънна платка само за 100лв. С форм фактор Micro ATX, тоест не много голяма като размери. 23 на 20,6.

 

 

Бюджетно РС с AMD Athlon 200GE и дънна платка Asrock A320M-HDV

 

 

Въпреки всичко това дъно ще изпълни всичко, което ни е необходимо и идва с три години гаранция.

 

Разопаковаме процесорът и това, което веднага ми прави впечатление е олд скуул видът на охлаждането.

 

 

 

 

Явно по-ниският клас процесори на AMD използват онзи начин на захващане с тези кукички. Навява ми спомени за първото РС, което сглобих в канала си преди много много години.
 

И така, ето го и самият процесор,  без този път да махам пластмасовите елементи от страни, го монтирам.

 

 

 

 

Преди да поставим охлаждането искам да обърнем внимание на рам-та. Тя е една плочка с 8GB DDR4 работеща на 2666Mhz. 

 

 

Бюджетно РС с 8GB памет Team Group Elite Delta RGB

 

 

Колкото се поддържат от нашия процесор. Моделът е Team Group Elite Delta RGB. И сега виждам как някои хора в коментарите ще се възмутят  - ама как може да слагаме RGB рам на бюджетно РС, това няма ли да ни оскъпи много конфигурацията. И отговорът всъщност е, че цената на тази РАМ е много добра. Ако погледнем останалите плочки 8GB на 2666Mhz ще видим, че по-евтини са само същите модели на Team groum Elite, само че не светещи и разликата е около 15лв. Смятам, че 15лв, можем да си ги позволим и ще разберете защо като видите кутията, която съм избрал за тази геймърска конфигурация. 

И така монтирахме паметта и е ред на охлаждането. Успявам да наместя специалната система от кукички и охлаждането е монтирано.

 

 

 

 

 

 

И така имаме процесор, рам и охлаждане - монтирани и е време да представим нашата кутия. Както казах тя е много интересна и точно за това избрах да имаме и RGB RAM. Кутията е Makki Gaming RGB. Какво веднага  ни прави впечатление? Размерът е относително компактен, това е една лека малка кутия.

Целият страничен капак е от прозрачно плексигласово стъкло, което се маха по познатия начин с четири винта

 

 

 

 

Предния панел също е напълно прозрачен и през него се виждат вентилатори, а бутоните и буксите на кутията всъщност са позиционирани тук отгоре. Когато отворим кутията вътре ни чака една много добра изненада. Не два, не три, а цели четири и то много качествени RGB вентилатори. Те идват свързани към общ RGB контролер, който пък има дистанционно управление, с което може да избирате режимите на светене.

 

 

 

 

Кутията изобщо не е скъпа, тя струва само 97лв. Което е супер за това, което предлага. Виждаме, че захранването е отделено с пластмасова преграда. 

 

 

 

 

Кутията изобщо не е скъпа, тя струва само 97лв. Което е супер за това, което предлага. Виждаме, че захранването е отделено с пластмасова.

 

 

 

 

Този път ще поставя първо него. Кутията ни е малко тесничка и отворът за прекарване на кабела за захранване на процесора ще се затвори след като завинтим дъното.

 

 

 

 

 

Така че го прекарвам предварително.

 

Сега вече монтирам задната пластина и можем да преминем към поставяне на дънната платка.

 

 

 

 

След като завинтим шестте винта поставям захранването на процесора, което този път е само четири пиново.

 

 

 

 

Поставяме и основното захранване на дъното и продължаваме с окабеляването.

 

 

 

 

Вижте колко интересно USB 3.0 и USB 2.0 са сложени на един кабел.

 

 

 

 

Връзваме със свински опашки кабелчетата от предния панел, както Иво ни показа миналия път.

 

 

 

 

Всяка свинска опашка е на 4-5 пръста от предишната. Поставяме Аудио кабела и въпросните малки кабелчета от предния панел.

 

 

 

 

След това е време да поставим нашия хард диск. Този път имаме един терабайт от сините хард дискове на Western Digital.

 

 

 

 

И накрая е време да поставим нашата видеокарта - 3GB версия на GTX 1050, в изпълнение на Gigabyte.

 

 

Асемблиране на бюджетно РС с видео карта Gigabyte GTX 1050 3GB 96bit

 

 

За тези от вас, които са гледали предишни мои клипове с конфигурации включващи GTX 1050 или 1050Ti, няма да е изненада това, че не се налага кабел за захранване на картата.

 

 

 

 

 

GTX 1050 3GB е достатъчно икономична, за да се захранва само от PCI слота.


 

И така след малко финален кабел мениджмънт завинтвам задния капак на кутията и е време за тестов буут.

 

 

 

 

 

Стартираме компютъра и всичко изглежда нормално.

 

 

 

 

Стартираме компютъра и всичко изглежда нормално.

 

 

 

 

Поставям прозрачния плексигласов капак и вече имаме завършения вид на машината. 

 

 

 

 

Наистина се кефя, защото преди бюджетните решения изглеждаха наистина скромно. Докато в момента можем да си купим кутия за 100лв и тя да изглежда супер яко точно като нашата. Напредъка на производителите в тази сфера е значителен и е от огромна полза на всички тези геймъри, които не могат да си позволят супер скъпи неща, но въпреки това искат машината им да изглежда впечатляващо.

 

 

 

 

 

А и не е само външния вид, пълният комплект от общо четири вентилатора ще създава много добър въздушен поток в кутията и много добро охлаждане. Самите вентилатори са доста качествени и не шумят твърде много.

 

След като сглобихме нашата бюджетна геймърска конфигурация с новия процесор Athlon 200GE и видеокартата Nvidia GTX 1050 3GB предстои да разберем, колко добре ще се справи с бенчмарковете и игрите. Това ще открием в следващата статия, така че не пропускайте да следите блогa на Йон Компютърс!

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G? 
    Здравейте хора, голямата новина в света на хардуера от последните седмици е, че най-сетне третото поколение Ryzen процесори...
    Днес, обаче ще си говорим за нещо друго, приготвил съм ви мишка и механична клавиатура от Roccat. 
    Днес ще видим колко добро е РС-то, което момичетата сглобиха, като го подложа на обичайните ни тестове.
    Днес реших да подходя малко по-различно, като вместо да ви показвам как аз сглобявам поредната геймърска конфигурация, реших д...