|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Ревю на два бюджетни геймърски монитора Acer Nitro VGO серия

Здравейте, хора,

както ви обещах, днес ще обърнем малко внимание на темата за геймърските монитори. По конкретно съм се спрял на Acer Nitro VGO - 24 и 27 инчовата версия на монитора.

 

И така това, което имам пред себе си са два идентични монитора Acer Nitro. Eдиният е по-малкия 24 инчов размер, а другия е  по-големият 27 инча.

 

 

 

 

Те са бюджетно ориентирани геймърски монитори, като цената на по-големия е около 365лв., а на по-малкия 276лв към този момент. 

Започвам с ънбоксинг на големия монитор. В комплекта са включени два вида захранващ кабел - европейски и английски стандарт, както и VGA кабел, както  и аудио кабел. 

 

 

 

 

Интересно обаче е, че не е включен HDMI кабел. Стойката се състои от два елемента, ето тази трилъчева поставка с червена декорация, която ѝ придава по атрактивен вид, и основния носещ елемент, който се сглобява към поставката посредством винт. 

 

 

 

 

 

 

Носещият елемент след това лесно се монтира към монитора. От задната част може да видите ето тези четири резби, които са предназначени за монтиране към стенни поставки или така нареченият VESA стандарт .

 

 

 

 

Тъй като това е бюджетен монитор, не може да се очакват кой знае какви функции от поставката. Тя изпълнява основната роля да крепи монитора изправен и да изглежда добре. Липсват много от познатите във високия клас функции, като например вертикално и хоризонтално въртене и нагласяне на височината на монитора. 

 

 

 

 

Единствената функция е възможността за леко накланяне напред и назад на монитора.  

 

Отдолу се виждат всичките портове за свързване. 

 

 

 

Имаме нормална букса за захранване от ляво, а от дясно два HDMI порта, VGA порт и две аудио-букси. В двата края са разположени отворите на две малки тонколони от по два вата.


 

Както може би сте забелязали, няма Display port, но не е и необходимо. Това е така, защото мониторите са с резолюция FULL HD и опресняване от 75Hz при 1ms време за реакция на матрицата.


 

По принцип Display port кабелите имат възможност за пренос на повече данни от HDMI и за това са задължителни  при 4K мониторите и тези с опресняване от 144Hz и нагоре.


 

В нашия случай имаме два FULL HD монитора, работещи на 75Hz, което е малко повече от стандартните 60Hz, но все пак не е нещо, което налага използването на дисплей порт.


 

Друго интересно да се отбележи е, че за разлика от повечето бюджетни геймърски монитори, които са с TN матрица, Acer Nitro са с IPS матрица. Характерно за IPS панелите е, че имат по-добра прецизност при пресъздаването на цветовете в сравнение с TN панелите. Te обаче по-рядко се срещат в геймърските монитори.


 

И така, както може да видите свързвах двата монитора към моя стриймърски сетъп, където те доста добре се паснаха.

 

 

 

 

Честно казано, тези два монитора биха били идеални за едно стриймърско РС, като по-малкия играе ролята на втори монитор. Естествено обаче всеки един от тях би могъл да замести и основният ми монитор имайки предвид, че той е едва 22 инча.


 

Двата монитора имат много тънка външна рамка, което ги прави да изглеждат доста естетически добре. Ъгълът на виждане е 178°.

 

Мониторите са матови и анти-рефлектни. Имайте предвид, че докато снимам в стаята ми светят две супер мощни студийни лампи. Въпреки това яркостта на мониторите не намалява, а отражения на светлината практически  не се забелязват. Дори ако опитаме да снимаме по възможно най-неподходящият ъгъл за гледане от долу на горе, виждаме колко меки са отблясъците и отраженията на силите източници на светлина. 

 

 

 

 

От зад и от дясно на монитора имаме бутона за включване и останалите бутони за работа с менюто. Основно се използва ето този малък джойстик.

 

 

 

 

Менюто предлага относително стандартни настройки за цветовете, яркостта, имаме и няколко готови профила, които може да се използват. 

 

 

 

 

 

Можете да нагласяте и честотата дали да е на 75Hz или стандартнтие 60. Мониторите разполагат с някои от така наречените On Screen Display функции характерни за геймърските монитори в последно време, като вграден FPS брояч, възможност за поставяне на мерник или таймер.


 

Не на последно място Acer Nitro притежават AMD FreeSync функция. За тези от вас, които не знаят FreeSync e технология разработена от AMD в отговор на Nvidia G-Sync. И двете технологии имат за цел адаптивно синхронизиране на фрейм-рейта при монитори, които поддържат динамична честота на опресняването. Това е доста сложна, тема, но най-общо казано, целта е да се синхронизират кадрите за секунда генерирани от видеокартата с опресняването на самия монитор с цел да се избегнат много смущения и артефакти образуващи се при липсата на такова синхронизиране.  


 

В обобщение мога да кажа, че Acer Nitro са геймърски монитори на достъпна цена, които  предлагат Full HD резолюция, 75Hz, AMD FreeSync, добри ъгли на виждане и чудесни цветове. 

 

 

 

 

Външният им вид е приятени атрактивен, макар че конструкцията е доста стандартна от към функции, като липсват някои от глезотийките, каквито са възможностите за повдигане и въртене на дисплея. Дали ще предпочетете 24 или 27 инчовия дисплей е изцяло въпрос на вашите лични предпочитания, нужди и финансови възможности, тъй като по-малкият е с около 100лв по-евтин.  А пък ако търсите да си направите сетъп с два монитора, които да работят на 75Hz и да дойдат на приемлива цена, спокойно бихте могли да използвате и двата, както направих аз по време на теста.

 

А пък ако искате да сте информирани за новостите в компютърния хардуер и периферия не забравяйте да следите редовно блога на Йон Компютърс.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G? 
    Здравейте хора, голямата новина в света на хардуера от последните седмици е, че най-сетне третото поколение Ryzen процесори...
    Днес, обаче ще си говорим за нещо друго, приготвил съм ви мишка и механична клавиатура от Roccat. 
    Днес ще видим колко добро е РС-то, което момичетата сглобиха, като го подложа на обичайните ни тестове.
    Днес реших да подходя малко по-различно, като вместо да ви показвам как аз сглобявам поредната геймърска конфигурация, реших д...