|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Сглобяване на бюджетно PC 2018

Сглобяване на бюджетно PC 2018

Здравейте хора,

от много време получавам въпроса, “Андро кога ще направиш бюджетно РС за 2018г?”. И причината да не го направя до сега е, че то много щеше да напомня на това от 2017г. Ето защо изчаках излизането на евтините дъна за новото поколение Coffee Lake процесори и новите Pentium процесори от същото поколение.

Както е ясно и от заглавието в днешния билд се стремим да постигнем максимална бюджетност т.е. да направим геймърска конфигурация за под 1000лв. Към днешна дата това е доста сериозно предизвикателство, като се има предвид цените на хардуера, например дори една обикновена плочка от 8 GB DDR4 RAM идва на цена от 175 лв., т.е. почти 200лв. oт бюджета си даваме само за оперативна памет.

И така да започнем с най-важното и най-новото, процесорът Pentium GOLD G5500 от поколението Coffee Lake. Това е второто подред поколение пентиуми, които поддържат Hiperthreding и имат две физически и четири логически ядра. Спомняте си първите такива пентиуми бяха G4560 и G4600.

Pentium GOLD G5500

 

В момента излязоха два нови процесора G5500 и G5600. За днешния билд съм се спрял на 5500. Мнозина от вас ме питаха за G5600, но не се спрях на него поради простата причина, че с цената си малко над 200лв., той почти се изравнява с core i3 8100. Към момента, в който пиша статията  разликата в цената е само 13лв., за които не си заслужава да вземете по-слабия процесор, по-добре си купете i3 8100, който е четириядрен. Pentium Gold G5500 обаче идва на цена от около 170лв, което вече го прави привлекателен избор за създаване на бюджетна конфигурация.

И така нека започнем сглобяването. Използваме тази малка и бюджетна дънна платка на Asrock.

 

Дънна платка Asrock H310

 

Тя е с новият H310 чипсет. Както виждате е много компактна, само най-необходимото, за да може да сглобим нашата конфигурация. Поставяме нашият Pentium Gold и поставяме 8-те гигабайта оперативна памет на Kingston.  

 

Поставяне на процесор Pentium Gold

 

Тъй като дъното ни има само два слота, оставяме си един като възможност за бъдещ лесен ъпгрейт.

 

Поставяне на RAM памет

 

Поставяме боксовото охлаждане на Интел и го включваме в съответния конектор на дъното.

 

Монтиране на боксово охлаждане

 

Време е за нашата кутия. Това е Halo 3 на любимата ми бюджетна марка Segotep. Хубавото на тези кутии е, че са евтини, същевременно изглеждат добре и имат много от модерните функции на по-скъпите кутии. Тази конкретно струва 50 лв и има всичко, което можем да си представим за тези пари.

 

Имаме прозрачен страничен капак, отделен сектор за захранването и два светещи червено вентилатора. Като цяло съм доволен от кутията.

Монтираме миниятюрното дъно, което се завинтва само с четири винта.

 

Монтиране на дънна платка H310 в кутия

 

Поставяме добре познатото 530 ватово захранване на Deep Cool, което сме ползвали в толкова много от по-бюджетните конфигурации.   

 

Монтиране на захранване в кутия

 

Време е да свържем малко кабели. Поставяме кабела на процесора, след това и на дъното. Ето как съм свързал кабелите на кутията.

 

 

Донякъде неудобното на тези супер малки дъна е, че конекторите на някои кабели са поставени на странни места, което малко обърква кабел мениджмънта.  Но какво да се прави, това са дребни компромиси, които правим в името на постигането на по-оптимална цена.

Идва времето да разбулим мистерията и над другата голяма въпросителна в тази конфигурация, а именно видео картата. Този път се спрях на 1050 2GB версия. Интересното е, че от както излезе десетото поколение на Nvidia, аз не бях поставял 1050 2GB версия в нито една от конфигурациите и никога не съм я тествал. Причината е, че когато тези карти излязоха, преди повече от година, разликата в цената между 1050 и 1050Ti беше твърде малка и не си заслужаваше за някакви 30-40 лв. да си вземете по-слабата карта. Ето защо аз винаги препоръчвах 1050Ti. Сега обаче нещата изглеждат различни, цените на видео картите нараснаха и в момента разликата между нашия модел 1050 и най-евтините 1050ti e близо 100лв. Това е значителна разлика и при бюджета, в който се целим 1050 е логичният избор. Пък и ще е интересно да видим как ще се представи тази карта, която не съм тествал никога до сега.

Видео карта Asus Phoenix GTX1050 2GB

 

И така поставяме тази малка и компактна карта, която както знаете дори не се налага да се свързва със захранването и сме готови за тестово буутване.

 

Перфектната конфигурация за около 1000 лв

 

Общата стойност на това РС към момента е 949лв, на сайта на партньорите ми от Йон Компютърс, с което успяхме да се вместим в бюджета без да прехвърлим психологическата граница от 1000лв. С кода за отстъпка AndroVlog цената пада дори още по-надолу и става около 930лв.  Очаквайте скоро и статията, в която правя подробен тест на това РС, да видим как то ще се представи с игрите и бенчмарковете.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Emma
    Здравейте Андрю, благодаря за хубавата статия. Въпросът ми е свързан с дънната платка Asrock H310M-HDV, която поддържа само Windows 10. С какво би могла да се подмени конфигурацията, за да се инсталира и върви Windows 7х64?
    Отговори ›
«1»
    Днес ще ви запозная с 8 полезни съвети за работа с компютъра, които със сигурност не искате да пропуснете.
    Днес ще ви покажа 10 уебсайта, различни от обичайните социални мрежи, които са по някакъв начин или полезни или забавни или и...
    Днешното видео е посветено на най-тайнствената и митична част от интернета - така наречената “Тъмна мрежа” или “Тъмен интернет...
    Когато през далечната 1985г. Microsoft Windows се появява за първи път, той представлява истинска революция за начина по който...
    Здравейте, хора и добре дошли в това видео, в което ще ви дам порция от полезни съвети и трикове, които ще улеснят и подобрят...
    Наскоро помогнах на нашата приятелка Дара да сглоби своето супер яко геймърско РС, с видеокартата RTX 4070 и процесора Intel C...