|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Как да направим геймърски компютър с бюджет 700лв и новата видеокарта GT 1030

Как да направим геймърски компютър с бюджет 700лв и новата видеокарта GT 1030

            Не се случва всеки ден Nvidia да пускат нова видеокарта. Както може би се досещате, централно място в днешният билд ще заеме най-новата видеокарта от десетото поколение  на Nvidia – Geforce GT 1030. Но за това след малко.
            Както знаете в началото на Март тази година пуснах статия и клип озаглавени: “Как да сглобим бюджетно РС? (2017)?” тогава използвах процесорът Pentium G4560 и видеокартата RX460 4GB. Цената на въпросното РС идваше на около 830лв.
            Днес сме дори по-амбициозни в опита да създадем на геймърска машина за още по-малък бюджет. Става дума за РС със собствена видеокарта на цена под 700лв. Нещо за което преди казвах, че е възможно, само ако ползваме вграденото видео-ядро на процесора.

            И така нека започнем със сглобяването! За дъно сме избрали един от най-пестеливите варианти – H110M-K на Asus.

Дънна платка H110M-K с процесор G4560

Както може би виждате, това е едно изключително компактно като размери дъно. Сокетът естествено е 1151. Имаме два слота за RAM памет. Дънната платка струва едва 109лв към момента.

            Може би няма да учудя никого като кажа, че избраният процесор за днес е отново Pentium G4560. Използвали сме го вече при няколко конфигурации, тествали сме възможностите да се играят игри само с графичното му ядро Intel HD Graphics 610, така че ако сте следили внимателно блога, трябва да сте доста добре запознати с този процесор.

Монтиране на процесор Pentium G4560

            G4560 e направен по 14nm технология на Intel и е двуядрен с хипертрединг, което означава, че има 4 логически ядра.Тактовата честота е на 3,5 GHz с 3МВ кеш.

            Използваме естествено стандартният охладител на Интел с фабричната термопаста, нищо друго не ни е нужно при положение, че този процесор не може да се овърклоква.

            Време е да поставим оперативната памет. Този път съм избрал 4 GB DDR4 на Crucial. Това е първата конфигурация която сглобявам само с 4 GB, но както казах в случая гоним бюджет под 700лв.

Монтиране на RAM памет

Ще бъде интересно да видим как ще вървят игрите при това положение, досега не сме правили подобен тест. В сайта на Йон Компютърс се предлага опцията да добавите още 4GB RAM за около 70лв. При което цената вече става 755 - все още доста добра цена под 800лв.         

            Идваме и до кутията.

Кутия за компютър Segotep

Тя е отново на любимата ми бюджетна марка Segotep. Моделът е Downing Blade Black. Тя идва с един преден 120мм вентилатор, който свети в червено и също има прозрачен капак.

            Първо ще поставим захранването.

Монтиране на Захранване

            Този път то е съвсем икономично 430W на DeepCool. Все пак консумацията на видеокартата, която сме си избрали е само 30W, така че ще имаме предостатъчно.

            Поставяме след това и дъното, като преди това свързвам кабелите на захранването.

Поставяне на дънна платка в кутия

            Свързали сме и кабелите на кутията. Имам подробен клип за това как се свързват тези кабели, ако се интересувате.

Свързване на кабели

            Поставяме харддискът, който се намира в ето това малко чекмедже 1ТВ на Seagate Barracuda, както обикновено.

Свързваме предния вентилатор със захранването.

            И е време да разопаковаме най-новата и най-бюджетна карта от десетата серия на Nvidia - GT1030. Конкретно тази в изпълнение на Asus, също като дъното и  идва на цена от 177лв, към момента.  Това което веднага ни прави впечатление е, че имаме изцяло пасивно охлаждане. Не ни е необходимо друго. Много ме кефи как силуета напомня на операта в Сидни.

Видео карта Asus Nvidia GT 1030 с пасивно охлаждане

За първи път ще ползвам карта с изцяло пасивно охлаждане, предимството както може би се досещате е в тишината при работа. Иначе, картата достига до 1468MHz boost clock в Gaming Mode и 1506MHz в Overclock Mode.  Разполага с 2GB DDR5 видеопамет с 64 битов интерфейс.

            Какво означават всички тези цифри на практика ще разберете, когато ще тестваме тази машина.

            А сега ми остана да по подредя малко кабелите отзад и да направя едно тестово буутване.

Готова конфигурация с видео карта GT 1030

            За момента това е най-финансово ефективното решение, като алтернатива бихте могли да се спрете на картата RX 550, но тя е малко по-скъпа над 200лв. и вече е малко под въпрос дали си заслужава или е по-добре директно да се ориентираме към по-горния клас RX 460/560.

            Следващата стъпка беше да тестваме как машината би се справила с различните игри. Честно казано бях малко скептичен, поради ниската цена на видеокартата и 4-те GB RAM. Оказах се обаче приятно изненадан.

            Играта CS:GO вървеше перфектно на най-високи настройки с между 130 и 180 FPS на картата Dust II и между 110 и 130 на Inferno, която е по-тежката карта.

            На League of Legends играта се движеше средно със 150-160 FPS. Спокойно можете да играете и Overwatch, при настройки на Epic играта леко се затрудняваше да поддържа 30FPS, но при присет - High вече спокойно се играеше с между 55 и 70 кадъра в секунда, в повечето случай над 60.

            GTA 5 също даде много добри резултати, когато настройките са на Normal. Тогава се наблюдават средно около 45-50 кадъра за секунда, което е напълно достатъчно за такъв тип игра.

            И накрая пробвахме една наистина тежка игра Rise of the Tomb Raider. При настройки на Medium бихме могли да играем спокойно с около 30 FPS.

            Като цяло съм впечатлен от постиженията на тази изключително бюджетна машина. Направих допълнителен тест, при който добавих още една плочка рам така че да станат 8 GB, но не се забеляза съществено подобрение в пърфомънса. Така че ако търсите максимално бюджетна геймърска машина, тази определено е за вас.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви запозная с 8 полезни съвети за работа с компютъра, които със сигурност не искате да пропуснете.
    Днес ще ви покажа 10 уебсайта, различни от обичайните социални мрежи, които са по някакъв начин или полезни или забавни или и...
    Днешното видео е посветено на най-тайнствената и митична част от интернета - така наречената “Тъмна мрежа” или “Тъмен интернет...
    Когато през далечната 1985г. Microsoft Windows се появява за първи път, той представлява истинска революция за начина по който...
    Здравейте, хора и добре дошли в това видео, в което ще ви дам порция от полезни съвети и трикове, които ще улеснят и подобрят...
    Наскоро помогнах на нашата приятелка Дара да сглоби своето супер яко геймърско РС, с видеокартата RTX 4070 и процесора Intel C...